Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 4 (1957 - 1958) –

Hans Vald. Gregersen og Peter Kr. Iversen (red.): Bjolderup sogns historie (Eget forlag, 1951-56). 465 s.

Aage Bonde.

Side 341

Hovedmanden bag denne, Nordslesvigs nyeste sognehistorie er en af landsdelens flittigste og mest alsidige yngre historikere, adjunkt Hans Vald. Gregersen, der er fodt i Bjolderup sogn. Han har i vaesentlig grad aeren af, at bogen overhovedet er blevet til virkelighed, han har sammen med formanden for Historisk Samfund for Sonderjylland, arkivar Peter Kr. Iversen, forestaet redaktionen af det digre vaerk, og han har endelig bidraget til det med en raskke centrale afsnit. Medarbejderne har iovrigt vaeret kirkehistorikeren, provst dr. theol. Jens Holdt, der ligeledes er hjemmehorende i Bjolderup sogn, sognets praest, Hans Madsen, samt to af dets laerere, Hans J. Bertelsen og Jakob Holdt.

Man kunde frygte, at bogen med sa
mange medarbejdere havde faet et
lost og usammenhaengende praeg, sa

Side 342

meget mere som den er opdelt i ikke faerre end henimod 30 afsnit. Det stik modsatte er imidlertid tilfaeldet, idet indholdet i udpraeget grad fremtrseder som en helhed. Deter et forhold, de to redaktorer har megen sere af, ganskeligesom de fortjener megen ros savelfor bogens storartede udenvaerker - ikke mindst de fyldige kildehenvisningerog de omhyggeligt udarbejdede registre - som for dens mange og velvalgteillustrationer og for dens hele ydre fremtraeden, der er ganske overordentligtiltalende.

Det vil fore for vidt her at ga i enkeltheder m. h. t. indholdet. Det ma vsere tilstrsekkeligt at fastsla, at det gennemgaende ligger pa et for en sognehistorie ikke helt almindeligt niveau. Dette er angivet af de to faghistorikere blandt medarbejderne, men deter pa smukkeste made holdt af de lokale bidragydere. Blandt dem bor specielt nsevnes forstelaerer Bertelsen, der tegner sig for op imod halvdelen af bogens indhold, og som bl. a. har givet en overordentlig fyldig og saerdeles instruktiv skildring af udviklingen indenfor sognets landbrug og ovrige erhverv. Vaerket giver i det hele taget en virkelig afrundet skildring af sognets historie fra de aeldste tider til genforeningen, bygget pa et omfattende kildemateriale, set i relation til den almindelige udvikling og fremstillet bade livfuldt og faengslende.

Alt i alt foreligger her en sognehistorie, som tseller blandt de bedste Nordslesvig, ja, hele landet som helhed, ejer, et vaerk, som i lige grad kan vsere sognets befolkning og den historiske forskning til berigelse, og som langt fremover vil kunne tjene som monster og incitament for enhver, der beskaeftiger sig med studiet af sonderjysk