Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 3 (1954 - 1956) –

Gunnar Sandfeld: Fra en helt anden tid. Struers udvikling fra næsten ingenting til næsten købstad. (Christensens bogforlag, 1955). 381 s.

Vagn Dybdahl

Side 206

Byhistorier kan ofte forekomme noget ensformige; stort set indeholder de
det samme, og i form og indhold praeges de enten af ovenud lobende videnskabelighed,som

Side 207

skabelighed,somundertiden ikke star mal med forfatterens videnskabelige formaen,eller ogsa svommer de ud i en rsekke almindeligheder, hvor byen selv kun traeder frem gennem en rsekke kuriose eksempler. Denne bog fremtrseder pa en helt tredie made, og sa behandler den tilmed en periode, som ellers ofte i byhistorier kun loseligt skildres, nemlig sidste halvdel af forrige arhundrede.

Bogen er et i mange retninger yderst fortjenstfuldt arbejde. Under lsesningen irriteres man dog jsevnt hen af en raekke »unoder«, som virker stodende, ikke mindst gselder det de mange reflektioner over fortid og nutid, som ikke synes nodvendige, kildehenvisninger lades der ogsa hant om, ligesom registre mangier, hvad derimod ikke er tilfaeldet med udrabstegn, som anvendes meget flittigt. Det afgorende er imidlertid, at Gunnar Sandfeld har skrevet en bog, der i allerhojeste grad henvender sig til alle historikere og historisk interesserede, og som i mange retninger vil kunne vaere et monster for andre. Nok lover den at give Struers udvikling, men det, der er hovedsagen i den, er et antal yderst vellykkede kulturbilleder fra stationsbyen op mod arhundredskiftet, selve byens udvikling kan det knibe med at holde styr pa. Efter en indledende beskrivelse af byens udseende og omfang ved 80'ernes begyndelse folger et indhold, som bedst illustreres gennem en rsekke kapiteloverskrifter: »Struers forbindelse med omverdenen«, »Hvad levede man af i den lille by ved fjorden?« »Hvordan levede man?« »Lidt om levefod og leveomkostninger«, »Sundhedstilstanden«, »Lidt om moralen og ordenens handhaevelse«, »De skiftende sognerad og deres maend«, »Byens gader og veje ude i sognet«, »Byen far gadebelysning«, »Fattigdommen, vi naesten har glemt«, »Skolevae,senet i sognet og i byen«, »Brandvsesen«, »Lidt om andslivet«, »Aviserne«, »Struer i fest og glaede« og »Det politiske liv«.

Bogen adskiller sig fra andre byhistorier hi. a. derved, at hovedvsegten er lagt pa at indfore laeseren i den lille bys liv, bade i det daglige, og nar de for byen store dage indtraf. Et omfangsrigt kildemateriale ligger til grund, bade arkivalier og vel navnlig aviser, hvor den dagligdags notits er taget frem til belysning af tilstandene. Trods barndom og ungdom i Kobenhavn er det i bemaerkelsesvaerdig grad lykkedes forfatteren bade at leve sig ind i lillebyens verden og at give sine indtryk videre. Et meget fyldigt billedmateriale stotter teksten og har som denne en sserlig vserdi ved at gengive det typiske, her er det bybilledet med dets huse, gader og menneskene pa dem. Gunnar Sandfeld stiller tovende en fortssettelse i udsigt; man ma habe, at den snart ma komme og vaere et lige sa veegtigt bidrag til samfundshistorien som forste bind.