Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 3 (1954 - 1956) –

Otto von Spreckelsen: Viborg bys borgerbog 17131860. (Viborg byhistoriske arkiv. Publikation nr. 3, 1955). 469 s.

Finn H. Lauridsen

Side 204

Deter ikke mange borgerboger, der mellem ar og dag er udgivet fra danske kobstaeder — hidtil kun tre, nemlig Tonder 1937 ved Ludwig Andresen, Haderslev 1940 ved Thomas Otto Achelis og Vejle 1944 ved Jorgen Swane; heraf er de to forstnaevnte pa tysk. I og for sig er det yderst forstaeligt, om de lokale forskere i nogen made viger tilbage for vaerker af denne art, rene samlingsarbejder, som de er, vanskelige at udfore med deres krav om en sa godt som fuldkommen kontrol, og endelig maske lidet spaendende og afvekslende.

Imidlertid kan det ikke noksom fremhaeves, at borgerbogerne for historikere af snart sagt alle afskygninger er af overordentlig vaerdi, og man kan kun onske, at der var flere, der havde lyst og lejlighed til at oge raekken. Een forogelse har den faet i ar fra Viborg, udarbejdet af Otto von Spreckelsen pa grundlag af 30 ars notater fra en lang raekke forskelligartede arkivalier og trykte kilder. 30 ar og 469 sider, det har ikke noget forhold, og dog.unddrager arbejdets tidsmaessige omfang sig ganske en vurdering. Deter beundringsvaerdigt dygtigt gjort, og der er kommet en virkelig god handbog ud af det. De enkelte borgerskaber er opstillet kronologisk, men er lette at finde rundt i ved hjselp af person - og stedregister, og takket vaere den store kildemasse har det vaeret muligt at medtage en lang raekke oplysninger, som ikke fremgar af de almindelige borgerskabsregistre, ikke blot vedrorende afstamnings- og aegteskabsforhold, men ogsa f. eks. offentlige tillidshverv. Som grundlag for personalhistoriske og sociologiske undersogelser vil bogen vaere udmaerket, og materialet har i ovrigt allerede i mindre omfang vaeret i brug, nemlig i rigsarkivar Svend Aakjaers afsnit i Viborg kobstads historie.

I sin indledning erklaerer forfatteren sig bevidst, at der vil vaere fejl i bogen; han kunne ogsa have anfort, at den lige sa utvivlsomt ville have mangier; ikke fa har drevet handvserk eller handel uden at vaere opfort i officielle lister. Anmelderen har forsogsvis gennemgaet Erhvervsarkivets samling af handvaerksog handelsarkiver fra Viborg for 1860 og konstateret, at 7 af 33 ikke er anfort i borgerskabsbogen.

Side 205

Otto von Spreckelsen har valgt ikke selv at give nogen behandling af sit stof. Begrundelsen har vel vaeret den, at arbejdet ogsa skulle have ende; alligevel var det at onske, at der havde vaeret i alt fald nogle optsellinger, isser sadanne, som han med sit lokalkendskab kunne forenkle for eventuelle andre bearbejdere. Men det kan maske komme. Vserket i dets foreliggende form ma man yde al mulig anerkendelse.