Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 2 (1952 - 1954) –

Vilh. Lorenzen: Vore Byer. Studier i Bybygning II. 342 s. (G. E. C. Gad, 1952).

Helge Søgaard

Side 183

Dr. Vilh. Lorenzen har udsendt andet bind af sit store veerk om de danske byer, omfattende perioden 16001660. Som i det foregaende bind er stoffet ordnet meget overskueligt i en raekke kapitler, i hvilke de enkelte sider af byernes liv gennemgas. Deter ikke byernes historie i saedvanlig forstand, snarerekunsthistorie og sociologiske studier i den form, som dr. Lorenzen er den eneste herhjemme, der dyrker, men der er grund til at fremhaeve, at der nu i Skane findes en forsker, hvis interessefelt nsesten falder sammen med

Side 184

hans. Deter N. G. Sandblad, hvis store bog om »Skansk stadsplanekonst och
stadsarkitektur intill 1658« fra 1949 pa mange mader supplerer dr. Lorenzens
arbejder.

I det nye bind er der sserlig grund til at gore opmserksom pa afsnittet om de nye byer og by dele, som groede op i den forste halvdel af 17. arhundrede. Forfatteren har her samlet resultatet af mange forudgaende studier og viser, at der foreligger et afgorende brud med de middelalderlige idealer. Ghristianshavn og Fredericia er levende minder om tidens foretrukne byplaner, og i vore dage, hvor de samme problemer er genstand for en ivrig droftelse, er det laererigt at se fortidens forsog pa at overvinde vanskelighederne. Nogen 10sning naede man dengang ikke. Enten havde man ikke rad til at gennemfore projekterne, af hviike mange ikke kom lsengere end til papiret, og andre planer blev opgivet i halvfaerdig tilstand. Motivet bag de nye byanlaeg var onsket om at skabe et system af faste forsvarsvserker, til hviike det var tanken at knytte pladser for omsaetning og produktion, men evnerne svarede ikke til den gode vilje. Fredericia kunne i lange tider ikke udfylde det vseldige areal, byen havde faet tildelt, og det varede laenge, for Ghristianshavn blot nogenlunde lignede en kobstad. Det maerkes, at den sidste halvdel af perioden var en nedgangstid.

Der er samlet meget stof i Vilh. Lorenzens bog, der giver talrige bidrag til en mere retfserdig og forstaende vurdering af tidens bestrsebelser. Net op fordi deter en nedgangstid, har forfatteren indlagt sig fortjeneste ved at nnderkaste dens onsker og resultater en nogtern vurdering.