Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 1 (1950 - 1952) –

Tove Clemmensen (red.): Danske hjem ved århundredskiftet. 3. samling. 189 s. (Hirschsprung, 1951).

Vagn Dybdahl

Side 245

Professor Povl Bagge harmed 3. samling af skildringer af danske hjem omkring ar 1900 overdraget redaktionen til museumsassistent Tove Clemmensen. Den nye redaktor har i sarame grad som forgaengeren haft en heldig hand i henseende til at vaelge forfattere, der pa gennemgaende god vis forstar at give ljesevserdige og interessante kulturbilleder fra datidens Danmark.

Det foreliggende bind omfatter ti skildringer, hvoraf saerlig tre har faestnetsig bos anmelderen, fordi de mere end de andre giver bade et indtryk af dagliglivet, af hjemmets ydre og af dets helhedspraeg. Det gaelder redaktor T. Vogel-Jorgensens »Et redaktorhjem i provinsen«, direktor Knud Oldendows »Et underofficershjem« og fru Marie Elisabeth Schroders »Et skovriderhjem«. Redaktor M. Vogel-Jorgensen i Svendborg og det hjem, ban og bans kone skabte, star i skildringen som repraesentant for de bedste akademikerhjem:

Side 246

viljen og cvnen til, trods relative sparsomrne midler, at skabe et hjem, hvor der hersker tilfredshed med karene, og hvor de snsevre okonomiske rammer ikke foles i forhold til andre samfundsklasser, og hvor den daglige tilvaerelse praeges af vidtfavnende kundskaber, der let og uden band meddeles til bornene, alt forenet med forstaelse for andre mennesker og med andeligt frisind. DirektorOldendow fortseller om hjemmet hos foraeldrene stabssergent Hans Peter Petersen og hustru i Viborg. Vi ser for os de straebsomme foraeldre, ser livet i byen og det store, og for faderen og hans lige, tyngende skel mellem officererog underofficerer, typisk for standen er vel ogsa deres energiske arbejde og deres afsavn for at bringe bornene hojere op pa den sociale rangstige. Fru Schroders beretning om livet i skovridergarden hos forstrad G. H. Schroder pa Rordam under Wedelsborg bar saerlig sin betydning ved det indtryk, der — uden forloren romantik — gives af arbejdet i garden dagen igennem og til de vekslende arstider.

Blandt de andre bidrag kan naevnes Thit Jensens om hj emmet i Farso, Steinckes om laererhjemmet i provinsen og godsejer Fr. Castenskiolds om livet hos hofchef Ludvig Castenskiold. Forhenvaerende kolonibestyrer Poul Ibsen fortaeller fra sin embedsbolig i Julianehab, endelig er der artikler om hjemmene hos maleren Otto Haslund, komponisten Carl Nielsen og skuespiller Olaf Poulsen. Maske med lidt social slagside sammenlignet med de foregaende samlinger betyder den 3. samling dog ogsa en kulturhistorisk gevinst.