Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 1 (1950 - 1952) –

J. H. Schultz og K. E. Ackermann: Den danske Marine 18141848, Orlogsfarten. I—II. (Høst og Søn, 1950).

Jørgen H. Barfod

Side 242

Kommandor J. H. Sehultz efterlod ved sin dod et righoldigt arkivmateriale til fortsaettelse af de 2 forste bind af »Den danske Marine 18141848«, som beskaeftigede sig med skibsmateriellet og Holmen. Kommandor K. E. Ackermann, der har faaet overladt dette materiale, omhandlende orlogsfarten, har publiceret det i 2 bind, som hvad opsaetning og indhold angaar kommer paa liojde med de forste.

Sehultz og Ackermanns samlede vaerk paa 4 bind er af overmaade stor historisk vaerdi, og ingen faghistoriker, der blot strejfer vor marinehistorie eller kolonihistorie paa den tid, kan komme uden om disse betydningsfulde bind. Mange kilder gengives helt eller i uddrag og man faar indtryk af et saerdeles paalideligt og omhyggeligt arbejde, der for storstedelen hviler paa primaere kilder. En aergerlig mangel ved dette vaerk, som desvserre ved mange ikke-faghistorikeres, er registrene. Hvor godt et arbejde end er, kan man ikke komme uden om, at dets vaerdi for andre, der vil beskaeftige sig med det paagseldende emne, bliver mangedoblet, naar der findes gode kildehenvisninger, sagregistre og navneregistre. Og disse ting mangier desvaerre ogsaa her.

I forste bind omtales forst soofficerernes tjeneste i koffardifart og i fremmede orlogsflaader under den tid, da flaaden efter 1814 var under opbygning. Dernaest behandles vagtskibsstationerne paa Trekroner, i Sundet, i Store Baelt og paa Elben. Vi faar gengivet instruktionerne til forskellige tider i deres fulde ordlyd og en gennemgang aar for aar af de stedfundne begivenheder og den daglige tjeneste anskueliggores ved uddrag af journalerne.. Endelig folger i dette bind ogsaa kadetskibstogterne, besejlingstogterne og middelhavstogterne. Deter isaer journalerne, der er kilder, men i stor udstrsekning er ogsaa benyttet beretninger fra ombordveerende officerer. Her kan bl. a. neevnes kaptajn Dahlerups livfulde beretning om fregatten Rotas togt og hjemrejse med Thorvaldsen i 1838.

Andet bind omfatter orlogsfarten til og i Vestindien samt togterne til Sydamerika. Der gives her en meget fyldig oversigt over orlogsfarten paa Dansk- Vestindien fra de forste togter og indtil 1814 som indledning til selve emnet 18141848, og ligesom i det forrige bind er skildringen praeget af gengivelser af forstehaands kilder. De afsnit, hvor forfatteren stotter sig til tidligere marinehistoriske vaerker som kilder, er naturligt de svageste p. gr. af vor marinehistories almindeligvis ringe stade.

Vaerket maa hilses velkommen, dels for behandlingen af emner, der ikke
tidligere har vaeret bearbejdet, dels for sin kvalitet. Dersom der til disse bind
ville blive knyttet endnu to omhandlende vaaben og personel m. m., ville der

Side 243

her vaere skabt et enestaaende staasted og monster, som med fordel kunne benyttessom
udgangspunkt for den udforskning af flaadens historie, der endnu
naesten fuldstaendig mangier.