Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 1 (1950 - 1952) –

Helge Bruhn: Dannebrog og danske Faner gennem Tiderne. 1949. (Jespersen og Pios Forlag).

J. Holst-Jensen

Side 137

Med stotte af krigsministeriet og en rsekke af vore fornemste fonds har oberstlojtnant Helge Bruhn udgivet denne bog. Deter — som man kunne vente — blevet en saerdeles prsesentabel bog, hvor der ikke er sparet, hverken hvad angar den typografiske opsaetning eller de mange billeder og farveplancher, der pryder bogen. Disse billeder, navnlig de fint udforte farvelitografier af gamle danske militserfaner, er en meget vaerdifuld del af bogen, idet der her er offentliggjort et billedmateriale, hvoraf en stor del ikke for liar vaeret tilgaengelig i vor historiske litteratur.

Bogens emne er jo ikke et af de mest centrale i historieforskningen, og da vsesentlige afsnit mere handler om de militaere faner end om Dannebrog, er det i hoj grad den danske militserhistorie, bogen giver besked om. Inden for dette omrade far vi da ogsa meget at vide, idet forfatteren som baggrund inddrager forhold som hserens organisation og rekruttering og indfletter enkelte slagskildringer, dog noget tilfseldigt udvalgt, synes det.

Ud over det rent militserhistoriske bringer bogen en del stof af mere almindelighistorisk

Side 138

delighistoriskog kulturhistorisk art. Der er en god gennemgang af sagnet ora 1219 og dette sagns udvikling. Forbindelsen mellem Danmark og Estland for Valdemar Atterdags salg omtales ogsa. Et pudsigt kulturhistorisk traek er den barske humor, der lyser ud af nogle deviser pa fanerne fra Christian V's tid, f. eks.: »Faar, der brseger moget, maelker lidt« eller »Snack har vi nock af«.

I bogens sidste afsnit g'ores rede for Dannebrogs udvikling fra kongens og
haerens fane til folkets flag; maske kunne man onske denne del af vaerket uddybet,
da dette emne ma have storre almen interesse.