Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 1 (1950 - 1952) –

H. P. Hjerl Hansen: Danske pionerer i Sibirien. 1949. (Gyldendal).

Vagn Dybdahl

Side 136

Da direktor H. P. Hjerl Hansen dode i 1946, efterlod han sig et ikke trykfaerdigt manuskript til en bog om dansk indsats i Sibirien for den sovjettiske revolution. Manuskriptet emu efter en tilrettelsegning ved Finn Hjerl-Hansen offentliggjort i form af en statelig bog med et smukt omslag og en rigdom af illustrationer.

Det viser sig, at H. P. Hjerl Hansen foruden den velkendte og ualmindelige kommercielle indsigt ogsa besad betydelige stilistiske evner. Det kan ikke skjules, at bogen ikke er en faghistorikers vserk, men hvad den mangier i fast opbygning og dybere udredning af problemerne, har den til gengseld i den friske og fsengslende fremstilling.

Bogen handler ikke udelukkende om det af Hjerl Hansen i 1904 stiftede Sibiriske Kompagni. De forste hundrede sider er helliget en almindelig skildring af Sibiriens folk og natur om ved arhundredskiftet, hvorefter folger en redegorelse for dansk indsats indtil 1904 og endelig skrives Det sibiriske Kompagnis historie, men med stadige sideblik til andre virksomheders indsats i det store, fjerne land.

Deter interessant at lsese Hjerl Hansens skildring som en pendant til statsrad C. A. Koefoeds erindringer: 50 ar i Rusland 1878—1920. (Kobenhavn 1945). Som Koefoed ovede en betydelig indsats for det russiske landbrugs udvikling, havde de danske handelsmaends virke i Sibirien heldbringende folge der. Danskerne kom derud for at starte en systematisk eksport af sibirisk smor til Europa. Varen var ikke det fine bordsmor, men den billige pris gav det alligevel afssetning bade som spise- og bagesmor. De danske kobmsend var i egen interesse interesseret i at fremme produktionen bade kvalitativt og kvantitativt, og samtidig med at de virkede for bedre metoder i mejeribruget, solgte og fabrikerede de landbrugsmaskiner, som de i det hele taget havde gode afssetningsmuligheder for andre kobmandsvarer pa grund af deres naere kontakt med landbefolkningen.

Der savnes i fremstillingen i nogen grad en redegorelse for Det sibiriske Kompagnis opbygning og organisation. Det ma beklages sa meget mere som nseppe nogen anden end H. P. Hjerl Hansen ville have kunnet skrive om det, da en stor del af kompagniets arkiver gik tabt i revolutionens malmstrom.

Side 137

Imidlertid er det forstaeligt, om den lige til det sidste travlt optagne forretningsmandikke liar kunnet overkomme ogsa det, og enhver dyrker af dansk erhvervslivs historie vil glaede sig over, at han dog naede at skrive bogen om »Danske Pionerer i Sibirien«.