Historie/Jyske Samlinger, Bind 5. række, 9 (1947 - 1949) –

Aage Brask: Niels Bloch i Rold og hans nærmeste Slægt. (Munksgaard 1947).

Aage Bonde

Side 213

For nogle aar siden udsendte godsejer, cand. jur. Aage Brask en bog om herregaarden Kjellerups historic, som blev betegnet som en af vore bedste herregaardsmonografier. Fornylig har han paa Munksgaards Forlag udgivet et stateligt slsegtshistorisk vaerk »Niels Bloch i Rold og hans nsermeste Slsegt« med undertitlen »En gammel jydsk Selvejer- og Herredsfogedslsegt«, der placerer ham i forreste raekke blandt vore personalhistorikere.

Den slaegt, godsejer Brask har taget op til behandling her, er identisk med den kendte embedsmandsslaegt, hvis betydeligste navne vel er biskop Tonne Bloch (d. 1803) i Odense og skolemanden, rektor Soren Bloch (d. 1862) i Roskilde. De foreliggende stamtavler over denne slsegt overflodiggores imidJertid ikke af nservserende vserk, idet disse omfatter slsegtens yngre generationer, mens godsejer Brask kun beskseftiger sig med slsegtens seldste led, der for storstedelen horer hjemme i ost-Himmerland og fortrinsvis tilhorer bondestanden. Bogens indhold falder iovrigt i 4 dele. I et indledende kapitel bringes en rsekke oplysninger om Bloch-navnets forekomst i tiden forud for ca. 1550 samt en fyldig omtale af slsegtens aeldste kendte mand, Niels Bloch, der omkring 1500-tallets midte var gaardmand i

Side 214

Rold og herredsfoged i Hindsted herred. I bogens folgende og storste afsnit redegores for herredsfogdens 13 born og disses efterkommere paa mandssiden indtil omkring 1700. Det drejer sig her fortrinsvis om storbondeslsegter i Hindsted, Helium og Fleskum herreder; dog har slsegten ogsaa haft en del repraesentanter indenfor gejstligheden (en son af herredsfogden var saaledes den bekendte sogneprsest ved Viborg domkirke, magister Jens Bloch, d. 1580) saint tilknytning til borgerskabet i Hobro og Mariager. I tredie afsnit er behandlet forskellige slsegter, som har antaget navnet Bloch efter stammodre af den her behandlede slaegt. Saerlig interesse knytter sig her til forf.s paavisning af, at den slaegt, hvis kendteste repraesentanter er maleren Carl Bloch og dennes bror, sceneinstruktor William Bloch, og som hidtil ikke har kunnet fores laengere tilbage end til disses farfar, handelsmand Peder Jorgensen Bloch (d. 1812) i Randers, nedstammer fra en datter af den ovenfor naevnte magister Jens Bloch. Endelig redegores i bogens fjerde og sidste afsnit for andre slaegtsgrene samt en del enkeltpersoner med navnet Bloch, som maa formodes at tilhore den her behandlede slaegt, uden at sammenhaengen dog kan paavises. Her er saaledes en stamtavle over den praesteslaegt, som nedstammer fra Jens Mikkelsen Bloch, der omkring 1600 var prsest i Lem-Vejby i Rodding herred. Bogen afsluttes med et fortrinligt person- og stedregister.

Oplysningerne om slsegtens enkelte medlemmer er meget fyldige, og bogen rummer i det hele taget et vaeld af kulturhistoriske smaatraek. Det omfattende og vanskeligt tilgaengelige materiale er udnyttet til bunds, og selve behandlingen af det — sammenkaedningen af de mange detailler, udredningen af de ofte spegede traade og kommenteringen af de enkelte aktstykker — laegger tydeligt for dagen, at forf. er en baade omhyggelig og skarpsindig forsker, der ogsaa er i besiddelse af betydelige historiske kundskaber. Selve fremstillingen er livfuld og krydret af forf.s lune. Saavel i kraft af slaegtens betydning som i kraft af forf.s tydeligt dokumenterede evner for genealogisk og historisk forskning maa bogen om slaegten Bloch betegnes som et af de vaerdifuldeste vaerker vedrorende jydsk personalhistorie, der er fremkommet i de senere aar.