Historie/Jyske Samlinger, Bind 5. række, 8 (1946 - 1947) –

Peter Kr. Iversen: Vejledning for sønderjyske lokalhistorikere (Skrifter, udg. af Historisk Samfund for Sønderjylland nr. 8).

Johan Hvidtfeldt

De mange lokalhistorikere i vort land har kun i ringe grad faaet en hjaelpende haand fra faghistorikernes side. For Sonderjyllands vedkommende rnaa manglen nu siges at vsere afhjulpet ved Arkivar Iversens lille vejledning for sonderjyske lokalhistorikere, der er udarbejdet paa initiativ af styrelsen for Historisk Samfund for Sonderjylland. Bogen er saaledes anlagt, at der redegores for, hvorledes arbejdet skrider frem, fra de forste planer dukker op, og til det trykte vaerk kan laegges paa boghandlerens bord. Der fortselles om arbejdets tilrettelaeggelse, indsamling af materiale (herunder ogsaa traditionsstof, stednavne, dialekter m. m.), manuskriptets udarbejdelse og trykning. Bogen giver forst og fremmest anvisning paa udarbejdelsen af en sognehistorie, og forfatteren regner med, at denne skal skrives af flere i faellesskab. Endnu er det vel saadan, at de fleste sognehistorier er skrevet af enkeltmand, hvorved der vindes storre ensartethed og fasthed i planen. Men een mand kan jo umuligt sidde inde med den viden, som er nodvendig for at behandle alle de problemer, som moder en i hvert sogns historie: landbrugshistorie, arkaeologi, stednavne, dialekter, folklore, befolkningshistorie, almuekunst o. s. v., og meget taler for, at man forsoger at lose en saadan opgave i faellesskab.

Selvom bogen forst og fremmest beskaeftiger sig med sognehistorie i almindelighed, vil den dog ogsaa kunne give en god og vaerdifuld vejledning til den, der arbejder med mere begraensede emner, ligesom mange af dens gode raad og vink vil kunne laeses med udbytte af lokalhistorikere i den ovrige del af landet.