Historie/Jyske Samlinger, Bind 5. række, 7 (1943 - 1945) –

E. Kroman: Skriftens Historie i Danmark fra Reformationen til Nutiden (Hagerup 1943).

Johan Hvidtfeldt

Som et led i bestraebelserne for at hjadpe danske historikere — forst og fremmest lokalhistorikerne — har Dansk historisk Faellesforening udgivet et vserk, der skildrer den danske skrifts udvikling gennem de sidste fire aarhundreder. Bogen, der kan faas til nedsat pris gennem de amtshistoriske samfund, er udarbejdet af Arkivar i Rigsarkivet Erik Kroman, en af de bedste kendere af den seldre skrift.

Mange mennesker vil raaaske sige, at dette er en bog, der vist er altfor speciel for dem, vel kan den gotiske skrift — ikke mindst den lidt seldre — volde dem en del vanskeligheder, men derfor vil det dog vsere for meget forlangt, at de skal lsese en hel bog derom. Men hvis den enkelte gor sig klart, hvor ofte ban har maattet soge hjselp og ikke mindst, hvor mange gange han har laest forkert, forandrer han maaske sin mening. De loka'lhistoriske bogers og afhandlingers talrige lsesefejl, som altfor ofte forringer undersogelsens vserdi, viser tydeligt, at lokalhistorikerne i meget hojere grad, end de gor nu, bor forberede sig til arbejdet i arkiverne. Kromans bog vil for mange vaere en vaerdifuld hjaelp til hjemmestudiet, ikke mindst naar den bruges sammen med de af Faellesforeningen udgivne »Skriftprover fra Tiden efter Reformationen til Midten af det 19. Aarhundrede«.

Efter en kort indledning om den middelalderlige skrift giver forfatteren en tidsinddelt oversigt over den danske skrifts udvikling efter Reformationen. Der redegores for dens forbindelse med skriften i de vigtigere europseiske kulturlande, og de forskellige skriftformer beskrives og analyseres. Men deter ikke blot de store hovedtrsek, man faar besked om. Gennem et indgaaende og minutiost studiumaf hver enkelt skrifttegns former til de forskellige tider er forfatteren blevet i stand til at give en udforlig redegorelse for de forandringer, de skrevne bogstaver har vaeret underkastet i tidernes 10b. Og skildringen levendegorespaa

Side 266

gorespaaenestaaende maade ved et meget omfattende illustrationsmateriale,som viser, med hvilken omhu forfatterener gaaet til arbejdet, og hvor stor hans viden paa dette felt er. Alene et studium af bogens gengivelse af skriftstykker og bogstaver vil vaere af stor vaerdi for den, som skal give sig i kast med fortidens gamle papirer og pergamenter. Et kapitel, som uden tvivl vil blive laest med sserlig interesse, handler om forkortelserne. Erfaringen viser,at det ikke mindst er disse, som voider begyndere saavelsomviderekomne

Der er grund til at takke baade Arkivar Kroman og Dansk historisk Fsellesforening for den foreliggende bog, og man maa haabe, at Faellesforeningen ogsaa i fremtiden vil folge den kurs, der her er lagt, og arbejde for udgivelsen af vaerker, som kan hjaelpe historikeren under hans ofte mojsommelige og traelse arbejde med de historiske kilder.