Historie/Jyske Samlinger, Bind 5. række, 7 (1943 - 1945) –

Aage Brask: Kjellerup.

H. S.

Side 271

De forholdsvis sjaeldne Monografier over vore Herregaardeer
blevet foroget med en Skildring af Kjellerup

Side 272

(Svendstrup S., Onsild Herred) af Godsejer, cand. jur. Aage Brask. Med en overordentlig Flid har Forfatteren samlet Stof til Godsets Historic og det bliver bekrseftet her som andre Steder, at det blivende er Godset, medens Adelsslaegterne skifter. Saerlig for den aeldste Tid har Forfatterenbestraebt sig for at samle Materiale, og i et Kapitel om en formentlig falsk Lavhaevd fra 1515 forer han Laeserenind i de Metoder, Datidens godssamlende Adelsmsend benyttede.

Kjellerup naevnes forste Gang 1299, men Bogen gor et Forsog paa at fore Gaardens Historic endnu laengere tilbage til Thorgunnesonnernes beromte ML Med en ikke ringe Energi har Forfatteren samlet Oplysninger, men gor dog opmaerksom paa, at man paa dette Omraade er inde i Hypotesernes Verden. Bogen forer saaledes ind til Problemet om vore Storgodsers seldste Historie, som endnu kun «r strejfet, men staar i en noje Sammenhaeng med de Gaader, der knytter sig til vort aeldste Aristokratis Sksebne. Ingen tor vel betvivle, at Adelens Historie gaar laengere tilbage, end de skriftlige Kilder raekker, Vanskeligheden ligger i at finde det forbindende Led mellem vore aeldste Stormaend og den senere Middelalders Adel. Den tidlige Middelalders Bondehovding er en interessant Type i Danmarks

Forst i det 20. Aarhundrede blev Kjellerup for Alvor truet, Godset undgik ikke en delvis Udstykning og omfatter nu ca. 350 Tdr. Land. 1839 laa knap 400 Tdr. Land Ager og Eng og ca. 1300 Tdr. Hede under Gaarden foruden s—-6005-600 Tdr. Land Skov. Der er saaledes kun en Torso tilbage, og uden at vasre nogen stor Spaamand kan man forudsige, at Kjellerup har oplevet sin bedste Tid, om hvilken Aage Brasks Bog er et smukt Mindesmaerke.