Historie/Jyske Samlinger, Bind 5. række, 7 (1943 - 1945) –

Jørgen Swane: Vejle Borgerbog.

H. S.

Side 270

Paa Bekostning af Vejle Byraad har Amtsforvalter Jorgen
Swane udgivet Vejle Bys Borgerskaber i Tidsrummet
1754—1870.

Bogen bestaar foruden af et Forord af en kronologisk ordnet Fortegnelse over de Personer, der tog Borgerskab, et Navneregister og et Fagregister, idet Udgiveren har afholdt sig fra enhver Kommentar. Deter det forste Arbejde af denne Art, som foreligger fra en norrejysk Kobstad, og en naermere Paavisning af Borgerskabernes Va3rdi for Forskningen er overflodig, efter at Prof. Albert Olsen har benyttet dem i sin store Afhandling i Acta Jutlandica.

Vejle Borgerbog giver Anledning til at folge den erhvervsmsessige Udvikling i det paagaeldende Tidsrum. Af Haandvaerkere naevnes 59 Bagere foruden 8 Kagebagere, 18 Bodkere, 14 Feldberedere, 24 Guldsmede, 21 Kleinsmede, 30 Malere, 28 Murere, 31 Bebslagere, 33 Sadelmagere, 127 Skomagere, 58 Skrsedere, 60 Slagtere, 35 Grovog Nagelsmede og 63 Snedkere, paafaldende lave Tal i Betragtning af, at Bogen omfatter Tiden lige til 1870, men et Vidnesbyrd om den ringe Betydning, Vejle dengang havde. Undertiden synes Udgiverens Sondring mellem de forskellige Erhverv noget vilkaarlig. Der er nseppe nogen storre Grund til at skelne mellem Spisevaert, Vasrtshusholder og Restaurator, men formodentlig gaar denne Differentiering tilbage til Kilden.

Deter ikke Udgiverens Skyld, at Bogen forst begynder 1754, idet Raadstueprotokollerne mangier fra 1651 til 1752 og ikke meddeler noget om Borgerskaber i Perioden 1752—54.

Det maa betones, at Borgerskabsprotokoller ikke er fejlfriKilder.
De giver ikke alle Borgere. 1671 omtales det i
Aarhus, at 90 Personer, som drev borgerlig Naering uden

Side 271

at have taget Borgerskab, blev indstaevnede (Hiibertz: Aktstykkervedk. Aarhus, 11, 230), og 1690 fandtes der i Tonderover 100, der aflagde Borgered, fordi det var lykkedes de yngre Borgere i mange Aar at undgaa det (Andresen: Burger- und Einwohnerbuch der Stadt Tondern, 37). Adskilligehar kunnet drive et Erhverv og vaere bortflyttede eller dode, inden en Razzia fandt Sted. Disse to Eksempler viser yderligere, at Aaret for Borgerskabet ikke er identiskmed det Aar, hvori den paagaeldende begyndte sit Erhverv.

Amtsforvalter Swanes Arbejde er et viaerdifuldt Materiale
til Jyllands Historie, og det maa haabes, at han faar Lejlighed
til at viderefore det.