Det middelalderlige fyrstemåltid fra Marsk Stig til Valdemar Atterdag cirka 1300-1350

Forfattere

  • Jette Linaa
  • Lars Meldgaard Sass Jensen
  • Peter Mose Jensen
  • Susanne Østergaard

Resumé

Denne artikel fremlægger en tværfaglig oversigt over fyrstemåltidet i første halvdel af 1300-tallet, det vil sige på Erik Menveds og Valdemar Atterdags tid. Det er i højmiddelalderen, at fyrstemåltidet som arena for forhandlinger om magt og hierarki for første gang kan dokumenteres: Den fyrstelige eneret på vildt og ferskvandsfisk, det offentlige måltid og den hierarkiske placering af deltagerne ved bordet er eksempler på dette: alle træk, der kendetegner det eftermiddelalderlige fyrstemåltid. Det er således i højmiddelalderen, at traditionen for det fyrstelige måltid som repræsentativt rum bliver etableret, og det er en tradition, der varer ved helt til vore dage.

Downloads

Publiceret

2023-01-18

Nummer

Sektion

Temaartikler