The Deep Coinherence - Ge, Wen (Grundtvig-Studier, 2017)
Den dybe sammenhæng. Et forsøg på at forstå N.F.S. Grundtvigs holistiske vision Artiklen tager sit udgangspunkt i Grundtvigs udtryk “den dybe Sammenhæng”, som oversættes med “the deep coinherence”. Syndefaldet har i nogen grad ødelagt den dybe sammenhæng i Gud-menneske-naturen, især hvad angår forholdet mellem Guds ord og menneskets ord. Grundtvigs synspunkt er, at menneskelivets utydelighed må få klarhed gennem inkarnationen af det ord, som åbenbarer det sande billede af Gud i tro, håb og kærlighed. Når den apostolske trosbekendelse lyder ved dåben, optages et menneske i en levende menighed ved et ord, der bærer vidnesbyrd om en levende tradition. På den måde bliver den kristne åndeligt forenet med Kristus og påbegynder det kristelige liv. Grundtvig tillægger også menneskelivet en selvstændig værdi. Med udgangspunkt i sin mosaisk-kristelige antropologi slår han til lyd for, at det guddommelige-menneskelige forhold viser sig i ordets fortsatte skabende proces uden for kristendommen. Hans opfattelse er, at dette er han enig med naturalisterne om. Ved således at stadfæste betydningen af det naturlige skabte menneskeliv stræber Grundtvig efter måder at vække åndeligt døde mod en længsel efter evigheden, så de kan være rede til med frie levende menneske-ord at møde Guds ord. Dette viser Kristi tilknytning til skabelsen. Der er snæver forbindelse mellem det skabende og det inkarnerede ord. Dette er den dybe sammenhæng mellem skabelse og genløsning i den historiske proces.