Grundtvig of Denmark – (Still?) a Guide to Small Nations: Some Grundtvigian Reflections on the Scottish Independence Referendum Debate - Dyce, Jack (Grundtvig-Studier, 2015)
Grundtvig of Denmark – (Still?) a Guide to Small Nations: Some Grundtvigian Reflections on the Scottish Independence Referendum Debate Jack Dyce Danmarks Grundtvig – (stadig?) en guide til små nationer: Nogle grundtvigske refleksioner over den skotske debat om folkeafstemningen om uafhængighed I september 2014 stemte flertallet af skotter “nej” ved folkeafstemningen om, hvorvidt Skotland skulle være en selvstændig nation uafhængig af Det Forenede Kongerige. Nærværende artikel anvender Noëlle Davies’ pjece Grundtvig of Denmark – a Guide to Small Nations fra 1944 til at reflektere over den skotske uafhængighedsdebat og til at overveje Skotlands fremtid efter afstemningen. Davies var en af de walisiske nationalister i tiden efter anden verdenskrig. Sammen med sin mand forsøgte hun at indføre mange af de grundtvigske idealer, som de havde stiftet bekendtskab med på Den Internationale Højskole i Helsingør. Skrevet, som den er, ud af efterkrigstidens nationale begejstring giver pjecen et enestående forbindelsesled mellem Grundtvig og nutidens skotske nationalisters ænkning. Selv om de toneangivende i folkeafstemningsdebatten var omhyggelige med ikke direkte at inddrage temaer om kultur, etnicitet og sprog, talte den brede befolkning åbent om, hvad det vil sige at være skotsk. Folket fremviste således et alment billede af de nationale bevægelser verden over. Ligesom Grundtvig kulturelt støttede national enhed, talte ledere blandt de skotske uafhængighedsfortalere om fordelene ved uafhængighed i forhold til at kunne leve et sandt skotsk liv. Alt dette medførte en fornyet interesse for skotsk musik, kunst og sprog både blandt gæliske og germanske skotter. Dette betyder, nu hvor Skotland forbliver en del af Det Forenede Kongerige, at skotterne måske alligevel kan lære noget vigtigt af Grundtvig om, hvad det vil sige at være et lille, men værdiskabende medlem i et netværk af nationer.