Forlægget til “Hil Dig, Frelser og Forsoner!” - Friberg, Aksel Weische (Grundtvig-Studier, 2026)
“Hil dig, Frelser og Forsoner!” udkom i Sang-Værk til den Danske Kirke i 1837. Ifølge store dele af Grundtvigforskningen er salmens forlæg “Salve mundi salutare” af cistercienserabbeden Arnulf af Louvain (d. 1250) i en forkortet udgave fra 1817 af den tyske hymnolog August Jacob Rambach (1693-1735). I bidraget bliver det, som flere forskere tidligere har påpeget, sandsynliggjort, at der har været andre værker involveret i Grundtvigs gendigtning – men på en anden måde, end det tidligere har været gjort. Artiklen begynder med en kronologisk redegørelse for den hidtidige forsknings syn på forlægget. Derefter foretages der en komparativ analyse af Grundtvigs 1837-udgave og Rambachs udgave af “Salve mundi salutare” (udg. 1817) samt andre mulige forlæg – i diskussion med den eksisterende forskning.