Skjalde og skjaldskab: Den norrøne skjald hos Adam Oehlenschläger og N.F.S. Grundtvig - Grosen Jørgensen, Lea (Grundtvig-Studier, 2023)
Artiklen gennemgår de vigtigste punkter i ph.d.-afhandlingen Skjalde og skjaldskab: En komparativ analyse af den norrøne skjald hos Adam Oehlenschläger og N.F.S. Grundtvig (2020). Afhandlingen blev indleveret i december 2020 og forsvaret den 26. marts 2021 ved Afdeling for Litteraturhistorie og Retorik, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet. Her er tale om en komparativ og tematisk analyse med særlig fokus på Adam Oehlenschlägers og N.F.S. Grundtvigs gendigtning af norrøn litteratur. Afhandlingen tager udgangspunkt i den norrøne skjald og argumenterer for, at forfatterne spejler sig i figuren og genopfinder den for at finde deres ståsted som digtere. Som en middelalderistisk konstruktion giver skjalden et metapoetisk indblik i Oehlenschlägers og Grundtvigs selvbilleder og poetikker vedrørende den digteriske fortolkning af norrøn litteratur. Først præsenteres afhandlingens hovedtese og litteraturhistoriske kontekst, der omfatter den fascination af norrøn litteratur i sidste halvdel af 1700-tallet, som fandt sted samtidig med en udbredt romantisk forestilling om digtergeniet. Efter en kort gennemgang af afhandlingens metode og forskningsbidrag bringer artiklen dernæst en opsummering af to analysekapitler efterfulgt af en sammenfattende konklusion, der belyser forfatternes ligheder og forskelle.1