Grundtvig-Selskabets stiftelse - Fabricius Møller, Jes (Grundtvig-Studier, 2023)
Da en gruppe af overvejende unge, lovende forskere (Høirup, Toldberg, Johansen, Michelsen) mødtes i bispegården i Ribe i september 1947, var det ikke planen at stifte et videnskabeligt selskab. Beslutningen blev truffet under mødet, og efter mødet udsendte de en indkaldelse til en videre kreds til et stiftende møde i Vartov i januar 1948. Det var især magtpåliggende at inddrage universitetsforskere som Regin Prenter, Gustav Albeck, Kemp Malone og ikke mindst professor i kirkehistorie Hal Koch. Over for offentligheden blev mødet i Vartov præsenteret som stiftende, men Hal Koch kom ikke til at spille nogen central rolle for selskabet, og da de stiftende medlemmer få år senere vandt deres akademiske sporer, kunne de antedatere stiftelsen til den 8. september 1947.