The Genesis of a Poem - Bugge, K. E. (Grundtvig-Studier, 2018)
Tilblivelsen af et digt I sit store digt I Kveld blev der banket paa Helvedes Port beskriver Grundtvig Jesu nedfart til de dødes rige. Digtet, der for første gang blev trykt i 1837, har i perioder været genstand for intensiv forskning. Det er fastslået, at både kirkefaderen Irenæus og den angelsaksiske digter Cædmon helt afgørende har inspireret tilblivelsen. Ikke desto mindre tilbagestår spørgsmålet om, hvornår og under hvilke nærmere omstændigheder digtet er skrevet. Grundtvig har kendt nedfartsmotivet i 1. Peters brev kap. 3 allerede fra sin barndom og ungdom. I de tidlige år synes motivet dog ikke at have gjort særligt indtryk på ham. I 1815-17 stifter Grundtvig under sine tidligste angelsaksiske studier bekendtskab med Cædmons bibelparafrase, som han vurderer positivt, men med kritiske forbehold. Først i årene 1823-24 udvikler han under påvirkning fra Irenæus en entydig positiv holdning over for dette led af den apostolske trosbekendelse. Under sine Englandsrejser i 1829-31 studerer Grundtvig bl.a. manuskripterne til Cædmons behandling af nedfarten. Atter hjemme i Danmark bliver Grundtvig hurtigt optaget af arbejdet med Nordens mytologi og verdenshistorien. Endvidere engagerer han sig i den offentlige debat om forholdet mellem stat og kirke. Først i 1835 påbegyndes arbejdet med den salmeudgave, han for år tilbage havde lovet vennen Gunni Busck. Selv om de angelsaksiske studier kommer noget på afstand under disse mangfoldige tiltag, blev Grundtvig i årene 1831-35 gang på gang mindet om nedfartsmotivet. I den offentlige debat blev netop nedfarten ofte inddraget i de gudelige forsamlingers opposition mod statskirken og dens præster. I denne debat spillede ugeskriftet Nordisk Kirke-Tidende en fremtrædende rolle. Tidsskriftet redigeredes af Grundtvigs medkæmper Jacob Christian Lindberg, og Grundtvig bidrog med digte og artikler. Lindbergs udførligste bidrag, der er en artikelserie på 80 spalter, omhandler netop nedfarten. Artiklen kom i 1835. I de første måneder af 1836 ligger arbejdet med salmerne stille. I januar er Grundtvig dybt deprimeret. I februar-marts melder en ny inspiration sig, og Grundtvig skriver sit første større højskoleskrift, Det Danske Fiir- Kløver. I den situation har han ikke tid til at digte salmer. Arbejdet med “Fiir-Kløveret” har imidlertid bibragt Grundtvig en optimisme, der i tiden efter påske inspirerer ham til at genoptage salmearbejdet i sidste halvdel af april. Torsdag d. 12.5 1836 prædiker han på Kristi himmelfartsdag. I denne prædiken foretager han en udførlig kombination af Jesu nedfart og himmelfart. I Kveld er derfor sandsynligvis på denne baggrund digtet i første halvdel af maj 1836. Det påvises, at andre tilblivelsesperioder i 1836-37 ikke er sandsynlige.