Saga! ja, jeg saae det grandt: Grundtvigs “Paaske-Lilien” i et genreteoretisk perspektiv - Auken, Sune; Holm, Anders (Grundtvig-Studier, 2026)
“Paaske-Lilien” fra 1817 er i forskningen med rette blevet kaldt et højdepunkt i Grundtvigs lyriske kunst (Lundgreen-Nielsen 1980, 717). Samtidig har det gådefulde værk afstedkommet et væld af forskellige fortolkninger, der peger i mange retninger. Midt i de mange udlægninger har et bestemt spørgsmål imidlertid for flertallet af fortolkere trængt sig på – spørgsmålet om værkets genre. Et problem, som nærmest gives af værket, som det fremtræder. Hvordan bestemmes genren på et værk, der ikke giver sig selv en genremærkat (Nyboe 2016), og som helt åbenlyst består af forskellige uensartede genrer og lag? I den følgende artikel tages disse spørgsmål op. Først karakteriseres “Paaske-Lilien”s opbygning og forskningens forsøg på genrebestemmelser, derpå analyseres værket i et genreteoretisk perspektiv.