Tradition og kuriositet: Melodiangivelser til Grundtvigsalmer i J.C. Lindbergs Rosen-Kjæden 1843 - Horsner, John Wedell (Grundtvig-Studier, 2026)
Blandt de mange salmesamlinger, der udkom omkring midten af 1800-tallet, skiller Jacob Christian Lindbergs Rosen-Kjæden (1843) sig ud ved adskillige kuriøse melodiangivelser, der henviser salmerne til toner fra den udpræget verdslige sang såsom fædrelandssangen, syngespillet og selskabsviserne. Rosen-Kjædens melodivalg har tidligere mere eller mindre sporadisk været omtalt i den salmehistoriske litteratur, oftest med undren eller hovedrysten. I artiklen tilstræbes en udtømmende klarlæggelse af omfanget og karakteren af Lindbergs melodibrug med særligt henblik på de 66 salmer af N.F.S. Grundtvig, den indeholder. Baggrunden for Rosen-Kjædens fremkomst ridses op, og Lindbergs forsvar for brugen af verdslige melodier i en periode med melodimangel belyses og sættes i forbindelse med nogle af samtidens reaktioner. Samtlige kirkelige og verdslige melodier, Lindberg henviser til i forbindelse med salmerne af Grundtvig, er registreret i bilagene efter artiklen. De verdslige melodier er eftersporet med henblik på at klarlægge deres proveniens og bringes i et særligt melodibilag sammen med første strofe af deres oprindelige verdslige tekst.