Henning Høirup og Grundtvig som filosof - Pedersen, Kim Arne (Grundtvig-Studier, 2023)
Henning Høirup var medstifter af Grundtvig-Selskabet og en drivende kraft i dets virke. Med afhandlingen Grundtvigs Syn paa Tro og Erkendelse. Modsigelsens Grundsætning som teologisk Aksiom hos Grundtvig fra 1949 blev han den første til at opnå doktorgraden på en afhandling om Grundtvig ved et dansk universitet. I artiklen præsenteres først Høirups baggrund og indsats i Grundtvigforskningen og Grundtvig-Selskabet. Derpå behandles den kritik, der blev rettet mod disputatsen i 1949 og Høirups svar. Til slut undersøges Høirups hypotese om påvirkning fra den engelske tænker John Lockes erfaringsfilosofi, der ved disputatsens fremkomst ikke blev draget i tvivl. Gennem en nærlæsning af det relevante afsnit i disputatsen tages der gennem artiklen stilling til styrker og svagheder i Høirups tolkning.