»The Bath and the Table, the Prayer and the Word« - Lathrop, Gordon (Grundtvig-Studier, 2000)
»Ved Badet og Bordet, ved Bønnen og Ordet« N.F.S.Grundtvig og det lutherske bidrag til økumenisk, liturgisk fornyelse. Af Gordon W. Lathrop Forfatteren, der er professor ved det lutherske, teologiske fakultet, Mount Eyrie, Philadelphia, i USA, tager udgangspunkt i bestræbelserne på at skabe liturgisk fornyelse i det 20. århundrede, bestræbelser der har kendetegnet både romersk-katolsk, anglikansk og andre konfessioners teologi. Ud fra dette perspektiv stiller han til overvejelse, hvilket bidrag Grundtvig kan give ind i aktuelle problemstillinger i internationalt perspektiv. Den afgørende erkendelse knytter sig for professor Lathrop at se til Grundtvigs mageløse opdagelse, fordi der her er tale om en forening af to synvinkler, dels indsigten i det, der i egentlig forstand gør gudstjenesten til et møde med det guddommelige, »Ordet og den Nærværelse« det formidler, dels det menighedsfællesskab, der stiftes blandt de mennesker, der modtager Ordet og svarer på det med tak, bøn og lovsang. I Grundtvigs fremhævelse af det sakramentale nærvær, menighedens fællesskab og den impuls for folkelig aktivitet, der hermed sættes fri, ser Lathrop en videreførelse af det fundamentale i reformatorisk teologi, og samtidig en erkendelse, der har den allerstørste nutidige relevans. Gordon Lathrop retter derpå blikket mod de danske grundtvigianere i USA, idet han stiller det spørgsmål, om den nævnte tankegang hos Grundtvig også har fundet nedslag blandt de danske emigranter i USA? Det fremhæves, hvor afgørende det var for grundtvigianerne, der kom til det nye land, at videreføre og omplante skoletraditionen, ligesom de fastholdt traditionen med salmesang og musik. Men hurtigt blev pionerånden fortrængt af en frugtesløs debat om bibelsyn i forhold til en ortodoks fundamentalisme samt i en ikke mindre rigid debat om bevarelsen af dansk sprog og folkelighed under de nye himmelstrøg. I mod disse tendenser ser Gordon Lathrop en frugtbar ansats knyttet til en indskrift, der er fundet på en klokke i en kirke i staten Wisconsin, en kirke med navnet West Denmark Lutheran Church. Teksten lyder: Til badet og bordet Til bønnen og ordet Jeg kalder hver søgende sjæl. I en tolkning af de erkendelser, der kan hentes ud fra denne kortfattede tekst, ser Gordon Lathrop muligheder for at kunne formulere nogle af de indsigter, vi kender fra en salme som »Kirken den er et gammelt hus« og fra »Kirkens Gienmæle«. Afsluttende sætter professor Lathrop tolkningen af Grundtvigs gudstjenstelige teologi i forbindelse med nogle af de væsentlige udfordringer, der knyttter sig til den nuværende drøftelse af liturgi ud fra et økumenisk perspektiv.