Foredrag ved den internationale Grundtvig-konference 22.-25. september 1989 på Sandbjerg Slot: Grundtvig seen in Ecumenical Perspective - Allchin, Arthur Macdonald (Grundtvig-Studier, 1989)
Grundtvig i økumenisk perspektiv. Dansk resumé af A.M. Allchin’s artikel. I dette essay analyseres Grundtvigs kristendomssyn ud fra et enkelt centralt aspekt, nemlig forestillingen om Guds nærhed i den verden, han har skabt, tanken om en vekselvirkning mellem menneskeligt og guddommeligt i såvel skabelse som genlæsning. Overvejelserne inddrager salmen "Lyksaligt det folk, som har øre for klang". Med henvisning til at Grundtvigs tænkning i sjælden grad udgår en helhed, vurderet i den store kirkehistories sammenh.ng, påpeges det, at en tværfaglig tilgang er påkrævet. Det gives der et eksempel på ud fra et enkelt omfattende perspektiv: den indre sammenh.ng mellem den kendsgerning, at Grundtvig er en kirkelig teolog, hvis betydeligste tekster blev skrevet til brug i gudstjenesten og hans relevans for påtrængende problemer i aktuelt, internationalt perspektiv, f.eks. fremvæksten af en national bevidsthed blandt østeuropæiske folkeslag og blandt de nationale mindretal i Storbritannien (Wales o.a.). Afhandlingens første afsnit behandler derpå det skabelsesteologiske hovedsigte i Grundtvigs teologi, hævdelsen af Guds nærhed i skaberværket, af at vort menneskelige liv, ja hele skabningens liv er åbent for Guds nyskabende kraft. Forfatteren ser således en forbindelse og vekselvirkning mellem indre og ydre, individuelt og fællesmenneskeligt, mellem jordisk og himmelsk, som et af de træk, der på afgørende m.de kendetegner Grundtvigs kristendomssyn. I det andet afsnit karakteriseres Grundtvig i økumenisk perspektiv. Med henvisning til den af Christian Thodberg påviste sammenh.ng mellem salme, prædiken og ritual sættes Grundtvig på linie med en række betydelige repræsentanter fra kirkehistorien for en tilsvarende gudstjenestelig teologi. Det er den anglikanske teolog fra det 17. årh., Lancelot Andrewes og tre teologer fra det18. årh., brødrene Charles og John Wesley samt den walisiske pr.st William Williams, Pantycelyn. P. samme m.de som hos Grundtvig er det centrale hos disse kirkelige teologer en treenighedsteologi, udfoldet konkret i salmer og prædikener. Hermed befinder disse vesterlandske teologer sig i en tradition, der sagligt set rækker tilbage til den ældste, oldkirkelige teologi med udgangspunkt i den østlige del af kristenheden. Grundtvig skal ses i dette omfattende, økumeniske perspektiv for at kunne vurderes efter fortjeneste. Sker dette, vil det også vise sig, at hans teologiske helhedssyn har stor betydning i nutidigt, økumenisk perspektiv.