Grundtvig som stridsmand og polemiker - Thaulow, Vanja (Grundtvig-Studier, 2019)
Denne artikel er baseret på ph.d.-afhandlingen Herrens Stridsmand. Retorisk kritik af N.F.S. Grundtvigs teologiske polemik i perioden 1810-1825. Afhandlingen er en undersøgelse af Grundtvigs polemiske retorik i den såkaldt ‘bibelkristne’ periode af forfatterskabet, særligt årene 1810-1815. Undersøgelsen angår både den polemik, der findes på tværs af genrer, og den egentlig polemiske genre stridsskriftet, som har været noget overset i forskningen. Jeg har valgt at udforme undersøgelsen som en retorisk analyse og kritik, fordi det moderne retorikfag har et stort og udviklet begrebsapparat, som er velegnet til at analysere de elementer, der er på spil i polemiske tekster: forfatterens selvfremstilling, publikumskonstruktion, argumentation og stil.1