Grímsvötn - farer og forebyggelse - nyt udbrud i november 2004 - Sørensen, Jens Havskov; Sturkell, Erik; Holm, Fredrik (GeologiskNyt, 2005)
I början av november 2004 hade Grímsvötn, den mest aktiva vulkanen på Island, ytterligare ett utbrott. Av Islands alla vulkaner står Grímsvötn i särklass med sina 60 utbrott under de senaste 1.100 åren.