Vertikale dræn på Vestkysten - stor sandopbygning i stedet for sandtab - Jakobsen, Poul; Brøgger, Claus (GeologiskNyt, 2007)
Denne artikel er en opfølgning af indlæggene bragt i Geologisk Nyt 1/07. Opmålingerne efter 2 år viser, at anvendelse af de vertikale drænrør som kystbeskyttelse har stoppet erosionen syd for Hvide Sande havn. Middelstrandhøjden er hævet signifikant i forhold til Ref-område 1 og Ref-område 2 uden vertikale dræn. Opmålingerne viser endvidere, at der er læsideakkumulation i Ref-område 3 i modsætning til høfder og bølgebrydere, som skaber stor læsideerosion. Samtidig er der sket en betydelig sandopbygning i forkanten af klitten og forstranden i de drænede områder. Dette har medført forøget sandfygning til baglandet i modsætning til Ref-område 1og 2, hvor der er stor bølgeerosion. Det er derfor nødvendigt at plante fx hjælme fra klitfoden og 10 - 15 meter ud på stranden, så sandet fastholdes på forstranden.