CryoSat - braste forventninger - Tonboe, Rasmus T.; Toudal, Leif; Andersen, Søren; Gill, Rashpal S. (GeologiskNyt, 2005)
I løbet af de seneste 30 år er både tykkelsen af den arktiske havis og udbredelsen, specielt om sommeren, mindsket. Gennemsnittet af den årlige udbredelse er mindsket med 8 % svarende til et areal på størrelse med Skandinavien (Danmark, Norge, Sverige og Finland), mens sommerudbredelsen er reduceret med 15-20 %. I 2005 målte man den mindste sommerudbredelse af den Arktiske havis nogensinde. Tykkelsen er reduceret med mindst 10-15 %.