Nordpolen på skrump - dækket af "tynd" vinteris - Tonboe, Rasmus; Pedersen, Leif Toudal; Dybkjær, Gorm; Saabye, Jon (GeologiskNyt, 2008)
Siden man begyndte at kortlægge havisen i Polhavet med satellitdata, har Nordpolen både sommer og vinter været dækket af fl ere år gammel og 3-4 m tyk is – også kaldet polaris. Polarisen dækkede før i tiden næsten hele Polhavet med undtagelse af havet nord for Alaska, Bering Strædet og de Sibirske shelfområder. I løbet af februar 2008 hændte det så, at et usædvanligt stort område med is dannet denne vinter (vinteris) fra Bering Strædet og Sibirien for første gang, mens man har målt, nåede helt hen over Nordpolen. Vinteris bliver typisk ikke mere end 2 m tykt i løbet af en hel vinter i Polhavet.