Global Opvarmning - feedbacks og polar forstærkning - Langen, Peter L.; Rasmussen, Sune Olander (GeologiskNyt, 2007)
Jordens globale middeltemperatur er bestemt af energistrømme mellem Jorden og verdensrummet, mens kontrasten mellem varme og kolde områder er bestemt af energiudvekslinger inden for klimasystemet, fx mellem høje og lave breddegrader, og mellem land, hav og atmosfæren. Således vil ændringer i Jordens samlede evne til at absorbere energi fra solen eller udstråle den igen kunne føre til klimaændringer, men om det fører til geografisk jævn opvarming (eller afkøling) afhænger af, hvordan de interne energistrømmere agerer på ændringen.