Lidt om vulkaners klimaeffekter - og global opvarmning - Kaas, Eigil (GeologiskNyt, 2007)
Vulkaner har til alle tider haft stor betydning for Jordens klima. Afhængigt af hvilken tidshorisont man taler om, er effekten dog meget forskellig. På korte tidsskalaer, som vi primært skal se på i denne artikel, ses en global afkøling i op til flere år efter visse store vulkanudbrud. På længere geologiske tidsskalaer kan man tværtimod sige, at vulkaner virker modsat, fordi de i det lange løb er med til at frigive drivhusgassen CO2 til atmosfæren.