Greenland in Children’s Literature in Danish - Hejlsted, Annemette (Grønlandsk Kultur- og Samfundsforskning, 2025)
Børnelitteraturen spiller en central rolle i dannelsen af menneskenes forestillinger om verden. Dette er også tilfældet, når det drejer sig om danske børns forestillinger om Grønland. Denne artikel undersøger det billede af Grønland, der møder (børne)læseren i dansk børnelitteratur gennem en komparativ analyse. Omdrejningspunktet er fremstillingen af Grønland i eventyret Pigen som søgte havets mor med undertitlen Eventyr fra Grønland (1972) af Jørn Riel og i den grafiske roman Ivalu (2019) af Morten Dürr og Lars Horneman. Analysen blotlægger repræsentationerne af Grønland gennem en undersøgelse af de fiktive verdener, personerne, plottet og fortælleren. Resultatet af analysen peger på en tæt overensstemmelse mellem det paradigme, der hersker i de fiktive verdener, og det, der gør sig gældende i værkernes kontekst, det vil sige forståelsen af den virkelighedsorganisering, der er gældende i en dansk kontekst. Afslutningsvis ses de to børnelitterære værker i et bredere historisk perspektiv, og der stilles nye spørgsmål om fremstillingen af Grønland i dansk børnelitteratur, der omfatter et bredere spektrum af litterære værker skrevet for børn.