Er vi modne til at demokratisere geodata og geoinformation? - Brodersen, Lars (Geoforum Perspektiv, 2012)
Tænk om man kunne vælge, hvilken kommune man ville være borger i uanset bopælensbeliggenhed. Man kan i dag vælge en anden elektricitets leverandør end den nærmeste elektricitetsfabrik. Jeg kan blive kunde hos Bornholms Elektricitetsværk, selv om jeg bor iGistrup ved Aalborg. Det er da egentlig lidt underligt, for elektriciteten, der kommer ud af stikkontakten i min bopæl, er jo nok produceret ved afbrænding af kul på Nordkraft, som er beliggende 6 km fra min bopæl. Ikke desto mindre kan jeg blive kunde hos en elektricitetsfabrik, som med 99,99% sandsynlighed aldrig har produceret den energi, som jeg trækker ud af stikkontakten. Med samme logik måtte det vel være muligt at gøre det valgfrit at blive borger i fx Skanderborg Kommune, selv om man bor i fx Gedser. Hvad har det frie kommunevalg med spatially enabled government at gøre? Jo, først en oversættelse til muliggørelse af rumlig råden og regeren, som efterlyser udfoldelsesmuligheder.Dernæst er det første skridt i et tankeeksperiment fri af problemer og begrænsninger i retning af demokratisering af geodata og geoinformation. Problemer og begrænsninger skal såmænd nok komme helt af sig selv. Lad os flippe ud og ta’ en tankeeksperimentelkarruseltur.