Geografisk Tidsskrift, Bind 21 (1911 - 1912)

Öfver Land till Indien, gennem Persien, Seistan och Belutjistan af Sven Hedin. Med ca. 300 Illustr. og 2 Kort. 1. og 2. Del, 8° 564 S. og 553 S. Stockholm 1910. Albert Bonniers Forlag.

Ole Olufsen.

Side 78

I 1909 udgav Hedin sit store Værk »Transhimalaya«, der er anmeldt i dette Tidskrifts 20. Bd., S. 205. Det var ganske naturligt, at H. lod denne Del af sit Rejseværk, der omfattede hans epokegørende og glimrende udførte Opdagelsesrejser i Tibet, udkomme først; thi for disse Opdagelser og Undersøgelser traadte Rejsen igennem Persien, Seistan og Belutshitan til Indien selvfølgelig i Baggrunden. I Stedet for at benytte Søvejen til Indien tog Hedin over Land fra Sortehavet og fik herved Lejlighed til for tredie Gang at besøge Persien og at tilbagelægge en ny Rute paa dette Lands lange Led paa sin kære Kamel. Hedin brugte ca.

Side 79

1/2 Aar til Rejsen til Indien og kom i Persien ind paa baade ukendte og lidet kendte Veje, som hans øvede Forskerblik og hans flittige Haand i Forening nu har lagt frem for os. Som alle Hedins Rejseværker er ogsaa dette mønsterværdigt, og baade Forfatter og Forlægger har stor Ære af det interessante og nydeligt udstyrede Værk. De medfølgende smukke farvelagte Kort giver en god Oversigt over det gennemrejste Terræns Karakter, og lægger Ruten klart frem for os, ligesom det Væld af Fotografier, Tegninger og Farvetryk, Værket indeholder, er af meget betydelig Værdi og Interesse for Geografien. Geografiske Anmeldere har ofte for Vane at sige om saadanne Rejseværker som dette: »Det er en smuk og livlig, populær Rejsebeskrivelse; men den indeholder i disse eller hine Kapitler ogsaa noget af Interesse for Geografen«. Det vilde altsaa sige: vi venter nu de nøgterne videnskabelige Publikationer; men naar vi saa har faaet dem, og gennemgaar hvad vi deraf har Brug for, da mangler vi ofte noget Kit til at holde det tørre Stof sammen, vi mangler et og andet, som den videnskabelige Systematik ikke har nogen Rubrik for. Dette et og andet, vi her kommer til at mangle, gaar saa udmærket ind i Rejsebeskrivelsens, i god Forstand, Pulterkammer. Derfor har den populære Rejsebeskrivelse ikke alene i den læge Verden, men tillige i den videnskabeliggeografiske Berettigelse, ja man bør endog fordre, at saa omfattende og i Opdagelsesrejsernes Historie saa fortrinlige Rejser som Hedins, skal skildres i et for alle tilgængeligt Værk. Skildringen af Land og Folk, Oplevelser paa Rejsen gaar i Værket flydende og spændende fra Sted til andet og giver et fortræffeligt Overblik over det østlige Persiens Fysiognomi. Her er ikke Lejlighed til at komme ind paa Enkelthederne; dog skal anføres at Afsnittet om Rejsen igennem ukendte Dele af KevirØrkenen giver meget nyt ikke alene om KevirØrkenen selv, men tillige om Ørkendannelser i det hele, ligeledes er Afsnittene om Alexander den Stores Tog igennem det sydlige Belutshitan, Marco Polos Færd, Postglaciale Klimaforandringer i Persien af stor geografisk Interesse. Hedin mener, at et Boreprofil igennem Kevir vilde være af stor Betydning, idet man af de forskellige lerede og saltholdige Lag vil faa et Bevis for en bestemt Veksling i de fugtigere og tørrere Perioder, der har hersket i Landet igennem Tiderne.