Geografisk Tidsskrift, Bind 20 (1909 - 1910)

K. J. V. Steenstrup: Geologiske og- antikvariske lagttag-elser i Julianehaabs Distrikt. 1909. Medd. om Grønland, 34 (115—154 4- 14 T vi.)

O. B. Böggild.

Side 207

Afhandlingen giver en Række livligt skrevne Beretninger om lagttagelser, der er gjort paa 5 forskellige Ekspeditioner i den nævnte Egn. Det første Afsnit behandler de geologiske Forhold, navnlig den røde Sandsten, der findes ved Fjordene indenfor Julianehaab, og som baade ved sin vskslende Bjærgartsbeskaffenhed og ved de mange Diabasgange, der gennemtrænger den, frembyd er meget af Intereresse. Et andet Afsnit behandler forskellige Mineraler, af hvilke navnlig maa mærkes Eudialyten, som paa Grund af sit Indhold af Zirkonsyre muligvis kan faa Anvendelse til Glødenæt, og i disse Egne forekommer i særlig stor Mængde. To af de nævnte Ekspeditioner kom væsentlig i Stand for at indsamle dette Mineral til Kryolitselskabet, som ønskede at gøre Forsøg over dets tekniske Anvendelighed; der blev ialt samlet ca. 59,000 kg., og der gives i Afhandlingen Anvisning paa Lokaliteter, hvor man senere eventuelt vil kunne samle mere Materiale.

Det sidste Afsnit af Afhandlingen handler om Nordboruinerne, hvoraf der lindes et meget stort Antal i denne Egn, det gamle Østerbygden. Foruden Kirkeruinen ved Kakortok, om hvilken man ved meget lidt, henledes særlig Opmærksomheden paa de mærkelige Ruiner, der findes paa smaa Øer eller Skær, af hvilke det ene, nemlig Skæret ved Igaliko, endogsaa ligger saa lavt, at det ved Højvande overskylles af Havet, saa at det vistnok er umuligt at tænke sig, hvad Brug man har haft for en Bygning paa et saadant Sted. Endnu mere gaadefuld er dog en Ruin, der ligger paa en Ø i en lille Ferskvandssø, og som Nordboerne i Sommertiden ikke har kunnet komme hen til paa anden Maade end ved Baad eller ved Svømning.

De i Afhandlingen beskrevne Lokaliteter og
Forhold anskueliggøres yderligere ved de mange

Side 208

fortrinlige Illustrationer, hvoriblandt ogsaa er medtaget et Par Billeder af Bygninger ved Røros, der viser, hvorledes Ruinerne i Grønland kan have set ud i gamle Dage.