Geografisk Tidsskrift, Bind 20 (1909 - 1910)

Walter Barteis: Die Gestalt der deutschen Ostseeküste. Af: Geographische Arbeiten, herausg. v. Dr. Willi Ule. I. Stuttgart, 1908. (128 S.)

O. B. Bøggild.

Giver en meget fuldstændig Systematik af de forskellige Kystformer, idet der ikke alene tages Hensyn til det horisontale Billede, som umiddelbart ses paa Kortet, men ogsaa til det vertikale, som viser sig i Kystens større og mindre Stejlhed paa de forskellige Steder; desuden behandles ogsaa indgaaende de genetiske Forhold, d. v. s. de forskellige geologiske Kræfter, som har været i Virksomhed ved Udformningen af Kysttyperne. Afhandlingen har vel i sig selv nærmest lokal Betydning, men fortjener dog ogsaa at kendes af geografisk interesserede her i Landet, hvor vi er i Besiddelse af alle de samme Typer, som vi paa Grund af manglende Ord i Sproget næppe gør tilstrækkelig Forsøg paa at holde ude fra hverandre. Mens de forskellige tyske Ord for Indskæringer: Förde, Bodden, Liman, Rundbucht og Haff, lader sig nogenlunde holde ude fra hverandre, baade formelt og genetisk (der kunde dog ønskes en noget besterntere Afgrænsning af Förde og Liman, end det er sket i den foreliggende Afhandling) har vi her væsentlig kun to Ord, af hvilke „Bugt" nærmest svarer til „Rundbucht," men „Fjord" maa erstatte de fire andre. Ord som „Dobbeltkyst" (Bodden og Haffe) og „Enkeltkyst" (de andre Kystformer) kunde maaske ogsaa passende anvendes paa Dansk.

I en almindelig Indledning angiver Ule Principerne for de hermed paabegyndte „Geographische Arbeiten", nemlig at gøre sine Elevers Arbejder lettere tilgængelige for en større Kres og ved Hjælp af dem at bidrage til at fastslaa Geografiens Omfang, idet denne Videnskab let staar i Fare for at bevæge sig ind paa en Mængde andre Discipliners Omraader, hvis man ikke sørger for kun at behandle de forskellige Fænomener paa Jorden i deres indbyrdes Vekselvirkning. (Det forekommer i øvrigt Ref., at den foreliggende Afhandling netop ikke særlig hurtle henlutre under Geografien, da den ikke paa noget Punkt gaar ud over en lokalt beskrivende, geologisk Afhandlings Rammer).