Geografisk Tidsskrift, Bind 20 (1909 - 1910)

Heinrich Erkes: Aus dem unbewohnten Innern Islands. Odådahraun und Askja. Mit einer Skizze des Gebirgsstoekes Dyng-jufjöll und der Askja. Dortmund 1909. 64 S. B°.

Th. Thoroddsen.

Side 265

Hr. H. Erkes fra Köln har to Gange foretaget Undersøgelsesrejser til Lavaørkenen Odådahraun og Dyngjufjöll, første Gang 1907 lykkedes det ikke paa Grund af Sne og daarligt Vejr, at trænge frem til den bekendte Kraterdal Askja, men 1908 var Hr. Erkes heldigere, og paa denne Rejse tilbragte han 4 Dage og 3 Nætter i Askja, saa at han nøje kunde se sig om i den mærkelige vulkanske Bjærgmasse Dyngjufjöll. I foreliggende Arbejde beskriver Hr. Erkes sine Rejser i Ørkenen, paa hvilke det lykkedes ham ikke uvæsentlig at udvide vore Kundskaber om Dyngjufjöll, saaledes fandt han Nord for Askjas østlige Aabning en før ukendt Højflade med nye Solfatarer, og han har paa det Skizzekort, der ledsager Afhandlingen, givet et godt Udtryk for Dyngefjældenes almindelige geografiske Forhold.

Bogen indeholder dog meget mere end en Rejsebeskrivelse. Med germansk Grundighed gennemgaar og refererer Hr. Erkes Alt, hvad der paa forskellige Sprog er blevet skrevet om Odådahraun og Askja, selv Artikler i ældre, islandske Aviser. Hr. Erkes har med sit udprægede Sprogtalent hurtig

Side 266

sat sig ind i moderne Islandsk, hvori han endogsaa har udgivet.en Lærebog. Skriftet indledes med en Oversættelse af et Afsnit af G. Magnusson's Novelle »Heidarbylid«, hvorved man straks kommer ind i den rigtige islandske Højfjælds-Stemning, derefter følger en almindelig geografisk Beskrivelse af Lavaørkenen Odådahraun og en Oversigt over disse Egnes Undersøgelseshistorie, samt Hr. Erkes egne lagttagelser, derefter Oversættelser af nogle ældre islandske og engelske Kildeskrifter om Askja og tilsidst en udførlig Literaturoversigt. Bogen indeholder ikke blot adskilligt Nyt, som Forf. selv har iagttaget, men er ogsaa en fortrinlig Ledetraad og Fører for dem, som vil sætte sig ind i disse vanskelig tilgængelige Egnes Geografi- og Forsk-. ningshistorie.