Geografisk Tidsskrift, Bind 20 (1909 - 1910)

E. de Martorme: En fransk Haandbog i fysisk Geografi. Traité de Geographie physique. Paris 1909. 910 Sider med talrige Tekstfigurer og 48 Tavler med Landskabsbilleder samt 2 større Kort. Pris 22 Francs.

C. H. Ostenfeld.

Side 264

Naar undertegnede, uagtet jeg ikke er speciel Geograf, vover at optræde som Anmelder af en geografisk Haandbog, har det sin Grund deri, at jeg mener, at denne Bog, paa hvilken jeg vil henlede Geografisk Tidsskrift's Læseres Opmærksomhed, netop for en — geografisk set — Lægmand er særdeles nyttig. Den har en passende Størrelse, saa dens Behandling af de forskellige Spørgsmaal er tilpas udtømmende, og dens Pris er ikke uoverkommelig. Den er skrevet paa ægte fransk Manér klart og oversigtligt, undertiden noget skematiserende. De talrige Tekstbilleder er for største Delen særdeles instruktive, og netop det skematiserede ved mange af dem letter Forstaaelsen. For dem, hvem den megen Abstraktion trætter, findes der omtrent et halvt hundrede fortræffeligt udførte Tavler med Gengivelser af Fotografier af karakteristiske Landskaber o. lign. Disse Zinkætsninger (Autotypier) er netop saa udmærket udførte, som den højtudviklede Teknik i Frankrig ibrmaar.

Side 265

Jeg skal ikke indlade mig paa nogen videre indgaaende Værdsættelse af Bogens Indhold, dertil mangler jeg den nødvendige geografiske Kundskab; jeg skal blot henvise til, at der ved Slutningen af hvert Kapitel findes en meget udførlig Literaturliste, der viser, at Forf. har en for en Franskmand usædvanlig stor Viden om geografisk Literatur udenfor Frankrig. Selvfølgelig ser man, at hans Kendskab til de fremmede Landes Literatur ikke er saa god som til hans eget Lands; saaledes synes den engelske Literatur — og desværre naturligvis ogsaa den skandinaviske — at være noget negligeret; men meget opvejes dog ved, at man faar det Indtryk, at han med megen Omhu har gennemgaaet alt, hvad der fremkommer i »Petermanns Mitteilungen«, hvor jo den meste geografiske Literatur omtales.

Foruden en Indledning (ca. 100 Sider) om Geografiens Historie, Jordens Form og dens Plads i Himmelrummet samt en Redegørelse for Projektionsmaader, af hvilke Forf. foretrækker og overalt benytter Mollweides Projektion, indeholder Bogen fire Hovedafdelinger:

1. Klimatologi (ca. 150 Sider) med følgende Kapitler: Klimafaktorer, Temperatur, Atsmosfærens Bevægelser, Atsmosfærens Fugtighedsgrad og Nedbør, Aarstidstyper, Klimatyper, Bjærgklima.

2. Hydrografi (ca. 80 Sider) med følgende Kapitler: Oceanernes Form, Temperatur og Saltholdighed, Bølgebevægelser og Strømninger, Have, Søer, Floder.

3. Jordens Overfladeform (ca. 350 Sider), »Le relief du Sol«, som er Bogens vigtigste og udførligste Afsnit, behandler ud fra et geografisk Synspunkt alt, hvad vi er vant til at kalde dynamisk Geologi, saasom Vulkaner, Forvitring, Erosion, Gletschere, Vindvirkninger o. s. v., og har endvidere et Kapitel indskudt om den historiske Geologi og om formodede Forandringer i Fordelingen af Land og Vand under de forskellige Jordperioder.

4. Dyre- og Plantegeografi (Biogeografi) (ca. 150 Sider) er maaske Bogens svageste Part, i alt Fald for Zoografiens Vedkommende, idet der er noget tilfældigt over, hvad der er taget 'med, «g hvad der er udeladt: Kapitlerne omhandler: Faktorer, der betinger Planternes Fordeling, Plante-Associationer (Plantesamfund) Vandets Fauna, Landfauna.

Disse Antydninger af Bogens Indhold vil vise, at dette er meget omfattende, og som Forf. selv siger i sit Forord, har hans Viden naturligvis ikke kunnet være førstehaands paa alle Punkter, men han har bestræbt sig for at medtage det væsentlige, idet han har benyttet talrige Special-Haandbøger foruden Hjælp fra en stor Mængde Videnskabsmænd. Endelig bør omtales en ejendommelig Fremgangsmaade, han har benyttet; han har nemlig i en Aarrække ladet sine Studerende udarbejde et enkelt Kapitel hver og har saa anvendt disse mange Besvarelser som Grundlag for den endelige Bearbejdelse af sin Bog.

Bogens Benyttelse lettes i høj Grad af et udførligt Realregister (foruden et Forfatterregister). Dens hele Udstyr er tiltalende uden at være flot, og dens Indhold har, i alt Fald paa Anmelderen, i sin Helhed virket saa gunstigt, at han har glædet sig over Fremkomsten af en saadan bekvem Haandbog i fysisk Geografi.