Geografisk Tidsskrift, Bind 20 (1909 - 1910)

Den norske Ekspedition til Spitsbergen 1909 bestod ialt af 15 Mand under Ritmester Gunnar Isachsens Ledelse. Geologer var Kandidaterne Hoel og Holtedahl. Topograferne var Artillerikaptajn Laurant/on og Ingeniør Koller.

Mariuefartøjet »Farm«, Kaptajn Hermansen, var af Staten
stillet til Ekspeditionens Disposition.

Ekspeditionen gik fra Kristiania den 16. Juni og returnerede
dertil 18. September.

De topografiske Partier arbejdede indtil Midten af August mellem Isfjorden og Kingsba}^ samt paa Øen Prince Charles Foreland, saavel ved Kysterne som i det Indre af Landet.

Sidste Halvdel af August arbejdede nævnte Partier paa
Nordsiden af Spitsbergen, i Terrænet mellem Danskeøen og
Woodbay.

De geologiske Partier foretog i Juli Undersøgelser paa Prince Charles Foreland,, paa Kyststrækningen Øst for Forelandssundet samt paa Halvøen mellem Englishbay og Kingsbay. Der paavistes store Forkastninger paa begge Sider af Forelandssundet. Dette og de tilstødende Kyster danner i det væsentlige et indsunket Omraade, hvor yngre Formationer er opbevaret.

Paa Bröggers-Halvö — mellem Kingsbay og Englishbay —
studeredes de karbonske Aflejringer.

I de første Dage af August udførtes en Del Maalhiger til Bestemmelse af Lilliehookbræens Bevægelse og Ablation, De i 1907 udlagte Mærker genfandtes, saa man vil faa Bræens Bevægelse i Løbet af to Aar. Derefter undersøgtes de forskellige krystalinske Skifre og Eruptiver i det Indre af Landet i Egnen mellem Crossbay og Liefdebay. I de sidste 14 Dage af August studeredes Devon mellem Redbay og Rensdyrhalvøen, hvor der fandtes et Felt af krystalinske Skifre, begrænset mod den omgivende Devon af Forkastninger.

I den første Uge af September arbejdede den hele Ekspedition
paa begge Sider af Forelandssundet og i Egnen omkring
Green Harbour.

Under Ekspeditionens Arbejde i Land oploddede «Farrm
Kingsbay og den nordre Del af Forelandssundet paa Grundlag
af de af Ritmester Isachsen tidligere udarbejdede Kort.

Vejret var fra et topografisk Synspunkt uheldigere end i de nærmest foregaacnde Aar. Der var megen Taage, og ligesom over hele Norge, maaske med Undtagelse af Finmarkens Amt, megen Regn.

Isen gik sent op i Bayerne. Forelandssundet, der i Aarene før 19()(>. som Regel har været temmelig isfrit omkring Midten af Juni. gik saaledes i Aar op først efter Midten af Juli. Paa Nordkysten laa Isen næsten hele Sommeren meget nær Land. Først i de sidste Dage af August satte den fra efter et Par Søndenstorme.

Der er hjembragt et betydeligt Materiale, som nu er
under Bearbejdelse.