Geografisk Tidsskrift, Bind 20 (1909 - 1910)

Spørgsmaalet om en Klimaforandring i Ægypten. Det har været en aim. udbredt Antagelse, at Ægypten som Følge af større Vanding (Irrigation) skulde blive koldere og mere taagel, men efler Angivelser af Reelings i »Cairo Scienlifique Journal« 1909, bliver den Antagelse ikke støttet af de meteorologiske lagtlagelser. De fra 1869 foreliggende Temp.-Obs. fra Abbasia-Observatoriet indeholder ingen bestemt Antydning af en Aftagelse af Aarets Middeltemp., der er c. 21 ° C. Lige saa lidt lyder Obs. over den rel. Fugl. paa en Forandring af Klimaet i de 40 forløbne Aar.

Det torreste Aar var 1892 med 7 mm, Regnfald, det vaadeste var 1894 med 73 mm. I Kairo er Aars-Midd. Regnfaldet 30 mm., den falder mest i Byger og Støvregn, dog forekommer ogsaa lejlighedsvis stærke Regnskyl. I Øvre Ægypten er Regn meget sjælden. Helt udenfor Zonen for Frost og Sne svnes Ægypten ikke at ligge. men begge optræder sjælden. Saaledes er der i Abbasia siden 1880 kun iagtlagel tre Gange Frost, den strængeste ar -4- 2° i 1880 os -=- 4« i 1905. Historiske Beretninger

viser, at Frost heller ikke tidligere oplraadte hyppige
den var saa sjælden, at man altid omtalte det.

Fra Vinteren i 829 og 1010 efter Chr. omtales Is paa Nilen. Efler Obs. fra Abbasia viser der sig. selv om det ikke er et Bevis for en fremskridende Klimaforandring, en tydelig periodisk Tilbagevenden af Aarsmiddellemp., der falder sammen med den 11-aarige Solpletperiode. Temperalurexcesser optræder samtidig med Solpletternes Kulmination Ide hede og tørre ægyptiske Klima turde imidlertid Solpletternes Indflydelse være mindre maskerede af andre atmosfæriske Fakta end i de kolde og skvfulde nordlige Lande.