Geografisk Tidsskrift, Bind 19 (1907 - 1908)

Atlas for Mellemskolen og højere Skoler ved C. C. Christensen og A. M. R. Krogsgaard. København. Gyldendalske Boghandel. Nordisk Forlag. 1908.

Alb. Stockmarr.

Den geografiske Videnskab har i de sidste Decennier taget et overordentlig stort Opsving, for en væsentlig Del som Følge af den Frontforandring, der skete, da den fra at være en historisk-statistisk Videnskab gled ind i Naturvidenskabernes Række. Dens Horisont udvidedes, dens Indhold uddybedes, og stadig flere og flere Tilhængere fylkedes om den. En Følge af denne frodige Udvikling er blevet, at ogsaa som Skolefag har Geografien brudt med Fortiden og søger nye Baner; de talløse Opremsninger og endeløse Rækker af Talangivelser, der pinte og sikkert overanstrengte mangen en Barnehjærne, kender man ikke mere; men der gøres nu alt for at fremdrage væsentligere Sider af Geografien. Det er Vekselvirkningerne mellem Naturen og Menneskelivet, der lægges Vægt paa, og det har vist sig, at Børnenes Interesse derved vækkes i langt højere Grad end tidligere, og at deres Arbejde med Stoffet lettes, alt til Bedste for en god og solid Tilegnelse af Faget.

De to beki-ndte geografiske Forfattere, Overlærer C. C. Christensen, Roskilde, og Kommunelærer Krogsgaard, København, der hver for sig — Christensen bl. a. ved sine Lærebøger, Krogsgaard ved sit geogr. Billedatlas — har ydet deres betydelige Indsats i den moderne Skolegeografis Tjeneste, har nu i Forening udgivet et Skolekort for Mellemskolen, der betegner et værdifuldt Skridt fremad. Det tæller 32 Hovedkort, der er klare og tydelige og uden overflødige Enkeltheder, der kunde vanskeliggøre Overblikket. Typisk i saa Henseende er f. Eks. Kortet over Tyskland, hvor Forfatterne har vist en paaskønnelsesværdig Resignation overfor Antallet af Navne og derved har gavnet Totalindtrykket betydeligt. At kun Hoved-Banelinierne er angivne paa Kortene, turde ogsaa være en pædagogisk god Begrænsning. Som en heldig Egenskab ved Kortene maa endvidere anføres, at Byerne er betegnede med forskellige Signaturer, efter som de er Millionbyer, Storbyer osv. Eleverne vænnes herved til med et Blik paa Kortet at finde Byernes indbyrdes Størrelsesforhold, med andre Ord at skelne det væsentlige fra det mindre væsentlige og at finde Tyngdepunkterne for Livet i de forskellige Lande. Der er derved givet Lærerne et fortrinligt Middel i Hænde til Paapegen af geografiske Aarsags- og Virkningsforhold. Men med særlig Glæde vil sikkert Atlassets 69 smaa Bikort hilses. De betegner noget nyt i danske Skolekort og vil sikkert blive en fortræffelig Støtte i Undervisningen. Hvad den enkelte Lærer hidtil har maattet sammenarbejde fra forskellige Værker og møjsommeligt kopiere til sin egen Undervisning, finder han nu her i rigt Maal, og megen Tid spares ham derved. Naar hertil kommer, at de er særdeles godt valgte og hentede fra alle Omraader af Geografien — Isotermer, Plantebælter, Folkestammer, Næringsveje m. m. —, turde deres Værdi for Elevernes geografiske Forstaaelse være utvivlsom. I kommende Udgaver forøges forhaabentlig deres Tal; jo flere, jo bedre!

At et dansk Forlag i Løbet af faa Aar har kunnet bringe Dahlbergs Atlas til Thyes Folkeskolegeografi og nu Christensens og Krogsgaards Atlas frem paa det alt andet end store Marked herhjemme, er et glædeligt Tidens Tegn og tjener baade det og Gatos litografiske Etablissement, hvor Kortene er trykt, til Ære.