Geografisk Tidsskrift, Bind 19 (1907 - 1908)

Élisée Reclus: Les Volcans de la Terre. Premier Fascicule. Société beige d'Astronomie, de Meteorologie et de Physique du Globe. 1906.

Victor Madsen

Side 46

De faa Aar af det tyvende Aarhundrede, der er forløbne, har udmærket sig ved en usædvanlig livlig Virksomhed af Kræfterne i Jordens Indre. De store, ødelæggende Vulkanudbrud paa de vestindiske Øer Martinique og St. Vincent, de omtrent samtidige Udbrud i Mellem-Amerika og Mexico, Udbruddet paa den japanske Ø Tori-Shima og Vesuvs voldsomme Udbrud ifjor, samt de talrige ødelæggende Jordskælv, der har ramt de forskelligste Egne af Jorden, synes at vise os, at vi maa være komne ind i en Periode, hvor Jord-Indret er kommen i Uro, og hvor de tektoniske Kræfter atter søger at bringe Stabilitet tilveje i Jordskorpen. De mange Katastrofer har vakt en stedse voksende Interesse, saa stor som man kun sjældent ser den udenfor Fagmændenes snævre Kres, for de vulkanske Fænomener og for Jordskælvene. Det var derfor meget ä propos, at det belgiske Selskab for Astronomi, Meteorologi og Jordklodens

Side 47

Fysik i November 1903 bestemte sig til at overdrage den bekendte franske Geograf Elisée Rechis at udgive en Haandbog om Jordens Vulkaner; af denne foreligger nu det første Hefte, 167 Sider stort.

Heftet omfatter Vulkanerne i Iran, Armenien, Syrien, Lille Asien og Kaukasus. Hvert af disse Lande behandles i et særligt Afsnit, der indledes med en meget instruktiv Beskrivelse af vedkommende Lands geografiske Forhold. Derefter skildres de vulkanske Omraader, mere eller mindre udførligt i Forhold til deres Vigtighed; der omtales dog kun de Omraader, der har haft Udbrud efter Tertiærtidens Begyndelse. Som „udslukte" Vulkaner betragtes de, der ikke har haft Udbrud i den historiske Tid, selv om den hendøende, vulkanske Virksomhed endnu aabenbarer sig i Fumaroler, varme Kilder eller ved ikketektoniske Jordskælv. Hvert Afsnit sluttes med en udførlig Literaturfortegnelse, der omfatter saavel Bøger og Afhandlinger som Kort over den paagældende Egn, hvilket er meget nyttigt for den, som vil gøre et specielt Studium af den.

I Kapitlet om Iran knytter Hovedinteressen sig til den berømte, 6080 Meter høje, persiske Vulkan Demavend, 75 Km. Syd for det kaspiske Hav, fra hvilken der stadig sker Damperuptioner med Udslyngning af Aske og vulkanske Bomber.

I Kapitlet om Armenien læser man med Fornøjelse bl. a. Skildringen af den bekendte Dobbeltvulkan Ararat eller Masis, som Armenierne kalder den, hvis højeste Tinde bærer et Krater, som er fyldt af Is og Sne, medens den lavere Tindes Krater er snefrit om Sommeren Ogsaa Skildringerne af Bingøl-dagh, „Bjærget med de Tusind Kilder" og af Nimrud-dagh, der er opkaldt efter den fra Bibelen bekendte Nimrod, er interessante.

I Kapitlet om Syrien fængsles man mest af de vulkanske Forhold ved Jordan Flodens ejendommelige Dal, som efter Reclus's Mening sidst har staaet i Forbindelse med Middelhavet over Esdraelon Sletten, der er lavere end de laveste Steder mellem det døde Hav og Bugten ved Akaba.

I Kapitlet om Lille Asien knytter Hovedinteressen
sig til Skildringen af de vulkanske Fænomener ved det
ægæiske Hav og ved Marmara Havet.

I Kapitlet om Kaukasus omtales Vulkanerne Elbruz (5646 M. høj), der er Kaukasus's højeste Top, og den 5043 høje Kazbek ved Darjal-Passagen, Egnen ved Pjætigorsk med de varme Mineralkilder, Nafta-Egnene mellem Balakhany og Sabuntchy Nordøst for Baku og Bibi-Eibat Sydvest for Baku, og de mærkelige Dyndvulkaner, der især forekommer paa Halvøen Apsheron ved det kaspiske Hav og paa Halvøerne Kertsh og Taman paa begge Sider Indløbet til det Asovske Hav. Dyndvulkanerne paa Taman har været i Virksomhed i den første Tredjedel af det nittende Aarhundrede,

Bogen er helt igennem interessant, og Forfatterens ansete Navn borger for, at den i alle Retninger er saa god og paalidelig, som det overhovedet er muligt at gøre den. Den er illustreret med en Del Kort og Profiler. Nogle flere Kort vilde maaske være ønskelige, men man kan hjælpe sig med Stielers Atlas, paa hvilket de fleste af de i Bogen forekommende Navne findes. Med Interesse imødeser man de følgende Hefter, der bl. a. vil give Beskrivelser af Vulkanerne i Italien, paa Japan og Sundaøerne og i Vestindien.