Geografisk Tidsskrift, Bind 18 (1905 - 1906)

O. Olufsen.

Side 316

I XXV. Jahresbericht des Vereins für Erd-

kunde ZU Metz giver blandt andet Oberst Lauterbach i sin „Reise nach den Samoa Inseln und dem Bismarck Archipel" en Del interessante Oplysninger om de tyske Besiddelser i det stille Ocean, som han har berejst. Forf. beretter, at de væsentligste Udførselsartikler fra disse Øer er Kopra, Kærnen af Kokosnødden, der bruges ved Fabrikationen af Sæbe, Lys osv. Kokospalmen er den vigtigste Kulturplante paa Sydhavsøerne. Den holder mest af sandet Jordbund i Nærheden af Havet, og der bør kun plantes 100 Palmer paa l Hektar Land. Paa denne Maade giver ved normalt Regnfald hvert Træ aarlig 80 Nødder, som giver et Nettoudbytte af l Mk. pr. Træ eller 100 Mk. aarlig Gevinst pr. Hektar. Først naar Træerne er 6 Aar gamle, giver de Udbytte. Foruden Kokospalmeplantager har man forsøgt Plantageanlæg for Kaffe, Kapock, Kautshuk og Kakao. Omkostningerne ved Anlæget af en saadan Plantage paa 500 Hektar Land angives for 6 Aar at være 88600 Mk.

Samoa har et Fladeindhold af 2588 qkm. Indbyggerantallet er 33000, hvoraf 381 Hvide, der bestaa fra 192 Tyskere samt af Amerikanere og Englændere. Guvernementet har til Beskyttelsestropper 2 hvide Underofficerer og 40 farvede Soldater. Samoa fik i 1902 et aarligt Tilskud af 235000 Mk., men nu overstiger Udgifterne kun Indtægterne med 90000 Mk. Den samlede Ind- og Udførsel beløb sig 1902 til 4295000 Mk. Klimaet er i Almindelighed meget sundt. Havets Nærhed og den de '2/-t af Aaret stedse blæsende Passat gør Temperaturen, der bevæger sig imellem 22 —31 ° G., taalelig. Temperaturdifferencen indenfor 24 Timer beløber sig næppe til 34 °G. Regntiden falder i November, Marts og April; Passaten afløses i denne Tid mest af Vinde fra S., N. Ø. og N. V., der bringer stærke Regnskyl. Skarlagensfeber og Mæslinger rasede ofte før imellem de Indfødte, og Hudsygdomme og Elefantiasis forekommer hyppigt. De Indfødte dør ofte af en Art Malaria, der hos de Hvide kun optræder i eri let, ufarlig Form. Levnedsmidler er der rigelig af, saaledes Køer, Faar, Svin, Fisk, Krabber, Hummer foruden Taro, Brødfrugter, Bananer, Ananas og Oranger. Forf. giver en malende Skildring af sit Besøg paa Øen Upolu, hvor den tropiske Vegetation og Urskovene frister til Ekskursioner, og af Sejladsen i Kanalerne imellem de herlige Koraløer. Ligeledes beskrives et Ophold paa Savaii, den største af Samoaøerne. Befolkningen paa Øerne og navnlig Kvinderne er meget smukke. Velsete ankommende Rejsende overrækkes den uundgaaelige Kavabowle af en ung Samoanerinde. Af Kopra leverer Samoa aarlig 6000 Tons.

Tysk Ny Guinea (Ny Guinea er delt imellem Holland, der ejer den vestlige Halvdel og Tyskland, der ejer Nordkysten af den østlige Del samt England) og det nærliggende Bismarck Archipel har tilsammen et Fladerum af 239000 qkm., er altsaa omtrent halvt saa stort som Tyskland. Det har 340000 Indb., hvoraf 386 Hvide, deriblandt 284 Tyskere. Beskyttelsestroppernebestaar af 4 Tyskere og 210 Farvede. De vigtigsteHavne er Herbertshöhe, Matupi, Nusa og FriedrichWilhelmshafen. Den samlede Koloni faar et aarligtTilskud af 907000 Mk. Indførselen beløb sig i 1902 til 2211000 Mk., Udførselen til 1121000 Mk. Den aarlige Gennemsnitstemperatur er 29 ° C. Fra Juni til Oktober er Vejret forholdsvis tørt; ovenpaa den hede Dag følger en kold Nat. I Tiden for Nordvestmonsunen,December til April, falder megen Regn, næstenhver Dag Uvejr. I Kystlandskaberne optræder Malariaog Dysenteri, og Evropæerne kan overhovedet ikke taale vedvarende haardt Arbejde, hvorimod Opholdet i Bjærgene er behageligt her imellem Æquator og 8 ° sydligBredde. Stordrift er fremherskende, men ogsaa mindrePlantagedyrkere

Side 317

drePlantagedyrkerebegynder nu at nedsætte sig. Jordbundener gunstig for Plantagedrift; den er let at bearbejde,bestaar af Pimpsten, Aske og et ca. 40 cm. tykt Humuslag.

I Afhandlingen omtales ogsaa Øerne Buka og Bougainville i Salomonsgruppen, af hvilken Resten af Øerne er afstaaede til England i 1899. Disse interessante og af Civilisationen næsten überørte Øer er omtalte i en Anm. i dette Tidskrifts Bd. 17, H. 7; hvori gives en Omtale af den tyske Rejsende Carl Ribbes fortræffelige Bog „Zwei Jahre unter den Kannibalen der Salomo-Inseln". Sædet for den tyske Guvernør er i Herbertshöhe, hvor to tyske Hoteller, den katolske Kirke og Ny Guineakompagniets Bygninger ligger langs Kysten, medens Guvernementshuset og Hospitalet ligger længere tilbage paa en ca. 100 M. høj Bjærgryg. Interessant er det at følge Forf. paa hans Sejlture til Salomonsøerne, Ny Mecklenburg, Admiralitetsøerne rn. fl.