Geografisk Tidsskrift, Bind 16 (1901 - 1902)

Generalstabens Ekspedition til Island i 1902. Medens i Sommeren 1900 de Opmaalingsarbejder gik for sig, om hvilke der paa et andet Sted i Tidsskriftet er givet en Beretning, foranledigede det kgl. Søkortarkiv, at Spørgsmaalet om en ny Triangulation langs Islands Sydkyst blev taget under Overvejelse. Søopmaalingerne langs denne Kyst havde nemlig vist, at den gamle Triangulation maatte anses l'or at værø saa mangelfuld, at den ikke kunde bruges som Grundlag for tidssvarende Søkortarbejder. Forhandlinger om Sagen førte derefter til, at der paa Finansloven for 180203 blev givet et første Bidrag til, at en af Generalstabspersonale sammensat Ekspedition blev udkommanderet til Island for i afvigte Sommer at paabegynde en Triangulation langs Sydkysten.

Den 27. Maj afrejste med Dampskibet „Laura" 3 Kaptajner, 2 Premierlieutenanter, 8 Guider og 10 Menige over Leith til Reykjavik. Efter de af Chefen for Generalstabens topografiske Afdeling, Oberstløjtnant Rasmussen, givne Befalinger og Direktiver skulde den udkommanderede Styrke i Reykjavik dele sig i to af hinanden uafhængige Ekspeditioner: en Hornet]"jord-Ekspedition med Kaptajn Lund-Larssen som Chef, Kaptajn N. M. Petersen, Premierløjtnant Jensen, 4 Guider og 6 Menige skulde fra Reykjavik afgaa til Hornafjord i det sydøstlige Island. Et Sted i Hornafjordsdeltaet skulde den udføre en Basismaaling og udføre astronomiske Observationer til Bestemmelse af den maalte Grundlinjes Azimuth og af et til Grundlinjen knyttet Punkts geografiske Bredde. Paa den tilvejebragte Grundlinje skulde Ekspeditionen desuden bygge et Trekantnet i det smalle Kystland langs Vatnajøkulls Sydrand og tilstræbe at naa med Maalingerne over den størst mulige Strækning af Kysten henimod det omtrent 30 Mil fjærne Kap Portland. En Reykjavik-Ekspedition med Kaptajn Hammershøj som Chef, Premierløjtnant Pagh-Hansen, 4 Guider og 4 Menige skulde, baseret paa den i 1900 bestemte Trekantside 'As-Grotta Fyr, udføre en Triangulation mod Øst og tilstræbe at gennemføre Nettets Maaling saa langt som muligt henimod Kap Portland, der ogsaa laa omtrent 30 Mil fra denne Ekspeditions Basis. Arbejdet i Trekantnettets Stationer skulde omfatte ikke alene Maaling af Azimuthalvinkler, men ogsaa trigonometrisk Højdemaaling.

T;»kket være usædvanlig gunstige Vejrforhold i det sydlige Island i Aar, lykkedes det de to Ekspeditioner at faa trianguleret omtrent 45 Mil af Kystlandet i en Kampagne, der varede, fra Udrejsen til Hjemkomsten, i 131 Dage. Hvis Vejrforholdene næste Sommer blive nogenlunde gunstige, vil Triangulationen paa de resterende J.5 Mil temmelig sikkert blive endt, saa meget mere som den i saa Henseende nødvendige Signalbypning ogsaa er udført i Aar. Dermed vil være tilvejebragt et paalideligt og tidssvarende Grundlag for en fremtidig Kortlægning af Kystlandet og af Søterritoriet udenfor.

Medens de foran omtalte Arbejder var i Gang, afrejste Oberstløjtnant Rasmussen fra Kjøbenhavn den 21. Juni med l Premierløjtnant, 2 Guider og 4 Menige til Reykjavik. Her iværksatte Oberstløjtnanten en Detailmaaling af Reykjavik By og Omegn ved Hjælp af Premierløjtnanten og Guiderne, beguv sig derefter paa en Ekspeditionsrejse til de to Ekspeditioner paa Sydkysten, hvorfra Oberstløjtnanten vendte tilnage til Kjøbenhavn d. 4. September. Detailmaalerne ankom sammen med de to Ekspeditioner til Kjøbenhavn den 4. Oktober efter at have fuldført et Kort over Reykjavik og Havnefjord i Maalestoksforholdet l: 5000 samt over disse Byers Omegn i l: 100,000.