Geografisk Tidsskrift, Bind 15 (1899 - 1900)

Isforholdene i Farvandene Øst og Vest for Granland nd i 1899, ved Kaptajn i Flaaden V. Garde; Særtryk af det danske meteorologiske Instituts nautiskmeteorologiske Aarbog.

Som det vil fremgaa af en Artikel i dette Tidsskrifts 15. Bind 1899—1900 111. og IV. Hefte: „Den VII. internationale geografiske Kongres i Berlin", en Artikel, til hvilken vi henvise, aflagde det danske meteorologiske Institut ved sin Delegerede, Kaptajn i Flaaden T. V. Garde, paa Opfordring af Kongressens Forretningsudvalg en Beretning om den gradvise Udvikling af Institutets aarlige Publikationer om Polarisen og dens Drift. Kongressen vedtog efter Forslag af Kaptajn Garde i Forening med Dhrr. Professor v. Drygalski og Dr. Fricker enstemmig en Resolution, hvori man bl. a. erklærede „det danske meteorologiske Institut i Kjøbenhavn som bedst egnet til Centralsted for Indsamling og Bearbejdelse af Oplysninger vedrørende Isforholdene i de nordlige Have."

Det Arbejde, som det danske Institut oprindelig paabegyndte af Hensyn til Besejlingen af Grønland og Island, og som senere, ved Velvilje fra forskellig Side er blevet noget udvidet, skal altsaa nu, saaledes som det fremhæves i det foreliggende Arbejde om Isforholdene ifjor, indtræde i et nyt Stadium og, som et internationalt Arbejde, beskæftige sig med alle de arktiske Farvande, som befares af Skibe. Institutet skatter den Tillid, som Kongressen har vist det, og haaber paa virksom Støtte baade fra hydrografiskmeteorologiske Institutioner i de forskjellige Lande og fra de Mænd, der befare de arktiske Have.

Da de udvidede Isobservationer først kunne begynde i Aaret 1900, fremkomme Meddelelserne for ifjor endnu i samme Omfang og Form som tidligere. Efter en Eedegjørelse af, hvilke inden- og udenlandske Skibsførere m. m. lagttagelserne skyldes, behandles Forholdet i Farvandene omkring Spitzbergen og Nowaja-Zemlja, Island og Danmarkstrædet samt Davisstrædet og Baffinsbugten, hvorefter der i et Resumé gjøres opmærksom paa de Ejendommeligheder, som det forløbne Isaar har fremvist.

„I Karahavet", hedder det saaledes bl. a.: „I den vestlige Del af Barends Sø, *SE. og til Dels N. for Spitzbergen samt i Smith-Sund og nærmest omliggende Farvande synes der at have været mere Is til Stede end i et Normalaar.

S. for Frants Joseph-Land og under Grønlands
Østkyst har der været betydelig mindre Is til Stede
end sædvanlig," og der udtales yderligere:

„Da den østgrønlandske Polarstrøm er Hovedafløbet for Polhavets Ismasser, maa det da formodes, at der i Aar er gaaet mindre Polaris til Grunde end i et Normalaar, hvilket vil kunne faa en uheldig Indflydelse paa Isforholdene S. for Grønland i 1900, da antagelig mere Is end sædvanlig vil være disponibel til Udførsel fra Polhavet."

Endelig udtales bl. a.: „Eftersommerens "gunstige
Isf'orhold under Østgrønland stiller en gunstig Foraarssæson
i Udsigt under SW.-Grønlands Kyst."

Arbejdet foreligger i det danske og det engelske
Sprog og er forsynet med Kort over Isforholdene i
Maanederne Marts—August inklusive.