Geografisk Tidsskrift, Bind 12 (1893 - 1894)

Den norske Polarexpedition under Dr. Fridtjof Nansen.

St. Hans Dag 1893 afsejlede fra Kristiania den norske Polarexpedition under Dr. Fridtjof Nansen, det kgl. danske geografiske Selskabs højt agtede resmedlem og Indehaver af dets Guldmedaille. Dr. Nansen og hans Ledsagere paa Grønlandsfærden ville sikkert mindes af Selskabets Medlemmer fra det festlige Møde, der efter den nævnte minderige Eejse blev afholdt af Selskabet her i Kjøbenhavn, hvor de kjække Eejsende, som man vil erindre, ogsaa fejredes paa anden Maade. Senere har Dr. Nansen, som bekjendt, i vort Selskab givet en Oversigt over Planen til den store Expedition, som han nu staaer i Spisen for, en Expedition, der desuden i denne Tid har givet Anledning til saa megen Omtale i Pressen, at der ikke er Grund til nærmere at dvæle ved dens Enkeltheder.

Vi skulle derfor her kun udtale de varmeste Ønsker om Held og Lykke for den norske Polarexpedition, som efter aarelang Overvejelse er bleven udrustet med en Omhu. der søger sin Lige, saa at det ikke er for meget sagt, at en bedre udrustet Expedition, baade med Hensyn til Personel og Materiel, aldrig har sat Kursen mod de ukjendte Polaregne. Denne Omhu i Polarskibet „Fram"'s Udrustning udstrækker sig ikke mindst til en sjælden fortrinlig Forsyning med videnskabelige Instrumenter, saa at alle Betingelser ere tilstede for, at Expeditionen vil kunne bringe et rigt videnskabeligt Udbytte.

Dr. Nansen vil, som bekjendt, ad Karahavet og langs Sibiriens Nordkyst sejle til de nysibiriske Øer og herfra søge mod Nord ind i Isen for da med Strømmen at drive tværs over Polarhavet ad Grønland til. Den Strømteori, hvorpaa Dr. Nansen har bygget sin Plan, støttes af ansete Videnskabsmænd og gaaer ud paa, at der i de ukjendte Polaregne løber en Strøm, der fra Sibiriens Kyster sætter tværs over Polaregnene og staaer i Forbindelse med den mægtige Strøm, som løber ned langs Grønlands Østkyst. „Fram", der føres af Dr. Nansens fra Grønlandsfærden bekjendte, trofaste Eejsefælle, Kapt. Otto Sverdrup, er udelukkende udrustet med den forestaaende Polarfart for Øje. Til Novaja Zembla er der blevet afsendt en Jagt med Kul til Expeditionen, og saavel til Fastlandet ved Jugor Schar som til Oleneks Mundingen —en mindre Flod vestfor Lenafloden — er der blevet dirigeret Slædehunde til Expeditionen, ligesom der er sørget for, at der vil blive udlagt tre Proviantdepoter paa de nysibiriske Øer; disse Proviantdepoter ville blive inspicerede i 1894 og 95 ved de sibiriske Autoriteters Foranstaltning.

„Fram", der har tolv Mand ombord, er provianteret for over fem Aar, og Expeditionens Afsendelse har vakt levende Interesse i hele den civiliserede Verden,