Geografisk Tidsskrift, Bind 11 (1891 - 1892)

Peter Eberlin.

Side 108

Noter til Zeni-Beretningen. Som paavist, falder Zeni- Beretningen i to Dele, en historisk Del om Nicolo Zeno's Æventyr i Kanalegnene og deromkring og en uhistorisk Del, der er sat sammen af Nicolos yngre Navnefælle.

Den historiske Del af Beretningen er et gammelt og interessant Dokument, men kræver for at komme til sin Ret en meget indgaaende Kommentar. Hvad jeg har at føje til mine tidligere kommenterende Bemærkninger, indskrænker sig imidlertid til følgende magre Noter:

1. Broas maa være Brouage indenfor Isle d'Oleron ien

Side 109

Egn. der var en Hovedscene for Jarlen af Arundels Bedrifter
i Anret 1388. Brouage er aflagt paa en Portulan fra Slutningenaf
det 14, Aarhundrede.'")

2. Thomia er kun en Forvanskning af Thermae; St.
Thomas-Hospitalet ved Baths varme Kilder nævnes derimod
i .Ilvli/ithed'a Kronike.

o. Udgangspunktet for Bcmierkningerne om Bygningsstenen ved St. Thornas-Kirken har vistnok været en Omtale i de gamle Zoni-Dokumenter af den bekjendte Bafh-Oolitli, hvoraf na>sten alle Bygninger i Bath ere opførte.

1. Det er muligt, at der i de gamle Zeiii-Dokumeiiter har vieret- omtalt Korakler paa Severn: men det er rimeligere, at den yngre Zeno, der Hyttede St. Thomas-Kirken op ti! Grönland, har liort noget om Gronla-ndernos Læderbaade**) og derfor har skudt Beskrivelsen af Læderbaade ind i Skildringen af Egnen omkring St. Thomas-Kirken.

Den anden Del af Zeni-Beretningen viser sig at være mere sammensat i sin Konstruktion, end jeg tidligere antog, og er end Koloriten i Beskrivelsen af de fremmede Lande tagen fra Beretninger orn Opdagelsesrejserne til Amerika, saa er paa den anden Side Sammenstillingerne: Trin- Trinidad og Icaria—I(nsula) Cariay forkerte, thi Trin er det af Nordenskiöld nylig fundne Grønlandskaarts Trin eller Trui, og Kilden med Beg synes laant fra Goinant'ts Efterretninger om Island, medens Icaria inaaske bliver, hvad Forster mente den var, Irland, eller endog mere bestemt Kerrv i Irland.

Det viser sig nemlig, at Navnene I^'.^ini'dfr/diidd og
Droyeh findes aflagte paa gamle Portulaner paa Irlands
sydvestlige Hjorne, og der kan næppe være Tvivl om, at

Lespordirlanda = Kstotilanda, og
Drogeh — Drogio,

saa meget mindre som den paagjældende Del af Irland (Kerry og Egnen deromkring), bortset fra Island, er Evropas yderste Vesten. Der rejser sig derfor det Spørgsrnaal: Kan der ikke i den uhistoriske Del af Zeni-Beretningen være gjemt en lille sand Kjærne om et Besøg i Irland, et Spørgsmaal, jeg imidlertid foreløbig ikke tør indlade mig paa at besvare.

Den yngre Zeno fortæller jo. at han ved Aflæggelsen af Zeni-Kaartet har benyttet et af Tidens Tand medtaget Curia du naiiiyarc. At dette Besejlingskaart har været en Portulan, hvorpaa Kanalegnene have været aflagte, og at det er fra dette Kaart. at Estotilanda og Drogio ere tagne, er i Folge det Foregaaende højst sandsynligt, og det bliver altsaa paa gamle Portulaner over Kanalegnene, at man med størst L'dsigt til Held vil kunne lede efter Hovedmassen af Navnene paa Zeni-Kaartets Frisland.

Har nu overhovedet denne Zeni-Beretning været al den Diskussion værd, der har staaet om den; hvad har denne Diskussion været andet end et Stridsmaal om Kejserens

Dette; Spørgsmaal besvares bedst ved en Fremstilling
af Zeni-Beretningens Betydning i Geografiens Historie.

Saa snart Beretningen var udkommen, kappedes Datidens største Geografer om at lyse den i Kuld og Kjøn, og den fik derved enestaaende Betydning for tidligere Aarhundreders Opfattelse af det nordlige Atlanterhav og tilgnensende Egne. Den gav Anledning til en Kække af de störste geografiske Vildfarelser, navnlig til Frobisherstrædets Henlæggelse til Grønland og til Østerbygdens Hensættelse til Grönlands Østkyst. Med sine ..Oplysninger" om Grönland spiller den ind i na^sten alle de mere omfattende Værker i Gronlands-Literaturen. endogsaa i Egede's „Perlustration" og i „Grønlands historiske Mindesmærker". Og i sine ia'iigst udlobende Skud sætter den endnu friske Knopper; det er saaledes den, der historisk ligger til Grund for den vrange Mening, at Grønland er en af Fs sammenkittet Øgruppe og ikke en kontinental Landmasse, en Mening med meget vidt rækkende Konsekvenser. Zeni-Beretningen har kort og godt en umaadelig Betydning i Geografiens Historie, Ukrudt forstaaer jo at brede sig.

En Beretning af saa stor Betydning i Geografiens Historie maatte, saa vidt mulig, trækkes frem af det Mørke, hvori dens Oprindelse tabte sig, - Zeni-Diskussionens Vidtløftighed og hele Karakter er et Udtryk for det Arbejde, denne Fremdragning har kostet.



**) Grønlændernes Baade omtales i Midten af det 15. Aarhundrede af Mestersangeren Beheim i Beretningen om sin Rejse i Danmark og Norge, af hvilken Beretning der findes Uddrag i et af de ældre Bind af (dansk) „Historisk Tidsskrift". Senere omtales Grønlændernes Baade, som bekjendt, af Ziegler og Olaus.

*) Andrea Bianco's Portulan tindes i Jir'>i'-n'n „Calendar of State rapers etc." Bind I; de andre benjttede Portulaner findes hos Santarem.