Geografisk Tidsskrift, Bind 2 (1878) 1

En til Sibirien over det kariske Hav.

Martin Brandt.

Side 45

Handelsvej I Anledning 'af N ordenskiölds saa interessante og livlig fremstillede Plan til en Expedition langs Asiens Nordkyst tillader jeg mig et Par Bemærkninger, som støtte sig paa lagttagelser under min Rejse i Aaret 1874 til det kariske Hav.

Den russiske Regering understøttede allerede i forrige Aarhundrede flere Forsøg paa langs Kysten at skaffe en lettere Adgang til Sibiriens naturlige Rigdomskilder end de hidtil over Land benyttede, meget besværlige Forbindelser; men man kom snart til det Resultat, at Vanskelighederne vare for store for den Tids mindre gode Sejlfartøjer.

I det man nu, saa vel i Rusland som i andre Lande, gjenoptager de tidligere Forsøg, gaar man ud fra, at en Forbindelse ad Søvejen er mulig til en'vis Tid af Aaret, nemlig i Avgust og September. Isforholdene ere virkelig i Almindelighed meget gunstige , især langs Kysten af Fastlandet, og de Samojeder, jeg paa min Rejse stødte paa i disse Egne, udtalte med en vis Sikkerhed, at deriSommermaanederne altid findes aabent Vand langs Fastlandskysten.

Men hertil maa dog bemærkes, at Isen i enkelte Aar hele Sommeren igjennem bliver liggende foran Nordspidsen af Halvøen, vest for Obj og foran Hvideø, og derved afspærres følgelig enhver Forbindelse med Obj og Jsnissej. Man kan altsaa ikke uden videre regne paa en stadig maritim Forbindelse ad denne Vej. I Løbet af to eller tre Aar kan Passagen være isfri; men man har ingen Sikkerhed for, at den ogsaa fremtidig vil være det i et af Drivis saa opfyldt Farvand som det, der ligger imellem den omtalte Halvø og Novaja Semljas Østkyst, hvor Vindens Retning vil faa stor Indflydelse paa Polarhavets i Sommermaanederrie bevægelige Ismasser. Enhver, der har nogenlunde Indsigt i Handel og Skibsfart, vil let fatte, hvilke Forstyrrelser og Pengetab en Afbrydelse i Forbindelsen vilde fremkalde.

Forinden man kan tænke paa at fragte Skibe for det evropæiske Marked, maa der naturligvis ved Udskibningsstederne indrettes store Oplag og anskaffes en Del Dampskibe og Flodskibe til at bringe Produkterne fra det indre af Landet. Kom man endelig saa vidt og fik man desuden nogle Dampskibe befragtede (thi Sejlskibe ere ikke heldige i disse Farvande, hvor det kommer an paa at udføre Rejsen saa hurtig som mulig), vilde alt være i sin Orden under gunstige Isforhold, forudsat at ikke østlige eller nordlige Vinde lukkede Farvandet mellem Novaja Semljas og den omtalte Halvø, enten før Skibene vare komne igjennem, saa at de maatte vende tilbage, eller efter, hvilket vilde være endnu værre; thi de kunde da mulig blive afspærrede i flere Aar.

En stadig Forbindelse, men rigtignok kun en indirekte, med de to vestligste sibiriske Hovedfloder Obj og Jenissej er mulig langs Kysten af Fastlandet, der efter de omvankende Samojeders Udsagn altid er isfri i to til tre Sommermaaneder ligesom den kariske Bugt, hvis sydligste Del kun

Side 46

ligger omtrent 23 geogr. Mil fra Byen Objdorsk ved Objflodens
Munding. Men allerbedst vilde det være, om man
inderst i denne Bugt paa et passende Sted kunde indrette
et Oplagssted, som man om Vinteren ved Slædekjørsel over
Land fra Objdorsk kunde forsyne med de vigtigste Udførselsvarer,
for da i Slutningen af Sommeren at afskibe dem
til engelske eller andre evropæiske Havne. Et saadant Foretagende
kan begyndes uden store Pengeofre, saa at man
maa undres over, at Selskabet for Handel og Industri i St.
Petersburg ikke har optaget denne Rute. Ad den kunde
der nemlig med Sikkerhed paaregnes eri aarlig Ud- og Indførsel
af ikke übetydelige Varemængder, og naar den først
blev almindelig kjendt, vilde man lige saa let kunne faa
Skibe til at gaa til den kariske Bugt som nu til Petsjora,
der for Tiden er den østligste Udskibningsplads, som i disse
Farvande befares af fragtsøgende Skibe. "
Dersom denne Forbindelsesvej med Sibirien viser sig
praktisk, hvad jeg mener den vil, undlader den russiske Re^
gering sikkert ikke at gjøre alle mulige Anstrængelser for
at fremme Sagen. En Jernbane kan meget let bygges fra
Objdorsk til den kariske Bugt, og ligeledes vil Objbugten
over den smalleste Landstrimmel kunne sættes i Forbindelse
med Jenissejflodens Munding. Da en nogenlunde hurtigsejlendc
Godsdampcr kun bruger omtrent fire Døgn længere
for at gaa fra London til den kariske Bugt end for at°naa
Arhangelsk, vilde der rimeligvis om Sommeren snart udvikle
sig en lige saa livlig Skibsfart paa den kariske Bugt, som
der nu i samme Aarstid foregaar paa Arkangelsk.