Geografisk Tidsskrift, Bind 1 (1877)

Det danske geografiske Selskab.

x^llerede ved Selskabets Stiftelse var der imellem 'C? adskillige af Medlemmerne en stærk Stemning for, at det danske geografiske Selskab skulde henvende sig til Hs, Majestæt Kongen og allerunderdanigst ansøge om Tilladelse til at antage Prædikatet „kongeligt" ligesom flere andre Selskaber af lignende Art i Udlandet, og der var.saa meget mere Grund for os til at gjøre dette, som Hs. Majestæt allerede fra først af paa fors'kjellige Maader har omfattet vort Selskab med stor Interesse. Bestyrelsen mente imidlertid, at det vilde være rettest at udsætte Sagen, indtil det viste sig, om Selskabet kunde regnes for fæstnet og om det kunde siges at have en Fremtid for sig. — Dér er nu hengaaet et Aar siden Stiftelsen; den første Vinters Møder ere forbi, og den anden Vinters ere godt begyndte; fremdeles afsluttes med nærværende Hefte Tidskriftets første Aargang, og der er tilbudt os saa mange Bidrag, til Dels fra fremragende Videnskabsmænd, at saa vel Møderne som Tidskriftet have Udsigt til i længere Tid at faa et baade righoldigt og værdifuldt Indhold. Under disse Omstændigheder fandt Bestyrelsen derfor, at det vilde stemme med Selskabets Interesse, naar den igjénném sin høje Præsident og sine Vicepræsidenter indsendte en Ansøgning til Hs. Majestæt Kongen, hvori der allerunderdanigst ansøges om, at Selskabet herefter maa kalde sig „det kongelige danske geografiske Selskab".

Tinder 18de November, Selskabets Stiftelsesdag, har det
behaget Hs. Majestæt allernnadigst at bevilge denne Ansøgning.

Tallet paa Medlemmerne er nu (den 30te Novbr.) steget til 950, hvoraf 141 Damer. De livsvarige Medlemmer ere i alt 43, og deraf have følgende tegnet sig for:

50 Kr.: Fabrikant Chr. Sommer i Buenos Aires, Kaptajn i Kongen af Siams Marine Å. ae Richelieu, Kaptajn JST. L. CJiristiånsen i Penang, Overkrigskommissær C. L. Madsen.

I det første Mfifdö for Vinteren 1877—78 • Hol<É Overkrigskommissær Madsen et Foredrag over nye Undersøgelser om Loven for den internationale Trafik (se Side 192) og dernæst gav Prof. J. Pio en Del Bemærkninger om Nationalitetsforholdene paa den tyrkisk-græske Halvø (dette Foredrag vil blive trykt senere).

I det andet MØdé holdt Docent Brynjulfsson et Foredrag om Keltornes (Madoks o. s. v.) „Opdagelse af Amerika", og dernæst foreviste og forklarede Slotsgartnér T. Rothe Feber-Gummitræet, Eucalyptus globulus (disse Foredrag ville blive trykte senere).